Palvelut
Oulunsalon Ratsastuskoulu

Jokainen on hyvä omalla tasollaan

Jokainen, joka on joskus ratsastanut Oulunsalossa ratsastuksenohjaaja Niko H√§iki√∂n tunnilla, tiet√§√§ ainakin yhden asian: nuorimies H√§iki√∂ ei kovin v√§h√§st√§ hermostu. √Ą√§ni voi kyll√§ hetkellisesti kohota, mutta ehk√§ kuitenkin enemm√§n merkiksi hevoselle kuin ratsastajalle. Tunnista huokuvat varmuus ja rauhallisuus: t√§√§ll√§ on turvallinen ja hyv√§ ratsastaa.

Niko tuumailee

Siksi voi olla nurinkurista ajatella, että Niko itse on aloittanut ratsastuksen aivan erilaisissa tunnelmissa.

Toimiva lääke pelkoon

Kun Niko oli nipin napin kouluikäinen, tapahtui vahinko.

Kotona äidillä oli hevosia, oli aina ollut. Mutta yhden kerran orivarsaa taluttanut poika jäi emän potkaisemaksi.

Vaikka kyse oli vahingosta, siit√§ j√§i pelko. √Ąiti otti ja vei pojan ratsastuskouluun, kotoa 30 kilometrin p√§√§h√§n Ylirannan ratsutallille Katri Ravenin oppiin. √Ąidin mielest√§ toimivin l√§√§ke pelkoon oli kohdata se eli alkaa ratsastaa ja hoitaa hevosia.

Viitseliäisyyttä ja näytön paikkoja

Muutamassa vuodessa ratsastus vei nuorenmiehen mukanaan: lopulta tunteja oli kolmesti viikossa ja kisat päälle. Lystiin tarvitsi rahaa, missä puolestaan auttoivat neuvokkuus ja viitseliäisyys. Osa tunneista korvautuikin kaikenlaisilla tallitöillä jo kymmenvuotiaana.

Jalkapalloharrastus
Niko etualalla ottamassa palloa

Jalkapallo, toinen tärkeä harrastus, sai jäädä ennen yläastetta: vuorokaudessa ei ollut riittävästi tunteja molemmille. Viimeistään yläasteiässä oli myös selvää, että hevosista tulisi joskus tavalla tai toisella ammatti.

Ratsastuksenohjaajaopinnoissa Kiuruvedellä vierähti kolme vuotta. Yhden opetusnäytön suorituspaikkana oli vanha kotitalli Ylirannalla.

Leirille
Leirille 2013

Opintojen ja armeijan jälkeen puolalaiset ja suomalaiset maisemat vilahtelivat pakettiautojen ikkunasta kaverille myyntiautokuskina.

Vuonna 2013 Oulunsalon ratsastuskoulusta avautui työpaikka ensiksi tallin puolelta, vajaata vuotta myöhemmin myös ratsastuksenohjaajana.

Puhdin Matti ja muita hevosmuistoja

Ensimmäinen hevonen, jonka Niko muistaa, on Ylirannan Veikko. Hevosta, jonka selkään Niko on ensimmäisen kerran nostettu, hän ei sen sijaan muista. Ikää oli tuolloin hyvin vähän. Mutta äidin hevosia se on ollut.

Hevonen, joka on jäänyt erityisesti mieleen, on Puhdin Matti, ensimmäinen kisahevonen Ylirannalta. Suomenhevonen käyttäytyi kuin Oulunsalosta tuttu Catleen: koulutunnilla liikettä piti hakea, mutta kun esteet ilmaantuivat kentällä, jo mentiin.

Oma hevonen Nikolle tuli vuonna 2006 Ylirannan kautta. Unkarilainen puoliverinen r. Elisabeth oli ‚ÄĚsellainen kotiheppa‚ÄĚ, joka ei ollut soveltunut kouluk√§ytt√∂√∂n. Vihre√§mmille laitumille hevonen laukkasi kahdeksan vuotta my√∂hemmin.

Ensimmäiset kisansa Niko kävi ABC-tallin Pohjapoika-estekisoissa. Tuolloin pojan ilmoitti ja vei kisoihin Petri Lopakka. Silloin kumpikaan tuskin ajatteli, että jonain päivänä he olisivat työkavereita.

Niko hyppää Niko hyppää

Kisatouhuja

Kisoja Niko on kiert√§nyt nuorempana enemm√§nkin. Mutta ent√§p√§ nyt, kisatuttaako? Vastaus on my√∂nt√§v√§ ja silmiss√§ paljonpuhuva ilme. Eik√§ katse muutu, kun kysyy, miten oma hevonen. T√§ll√§ hetkell√§ ratsuna on l√§hinn√§ kaverin hevonen, silloin t√§ll√∂in tai useammin. Mutta se oma ‚Äď ehk√§ taas joku p√§iv√§.

Ratsastuksen pitää olla hauskaa

Jos kysyy Nikolta omaa suosikkihevosta Oulunsalon ratsastuskoulusta, saa todennäköisesti vastauksesi kaikki ja perusteluiksi, että jokaisella on oma luonteensa ja jokainen on erilainen. Koulun hevosia yhdistää kuitenkin yksi asia: Niko tuntee ne kaikki ja sanoo voivansa luottaa jokaiseen. Siksi opettaminen ei hirvitä koskaan. Ei edes pienimpien lasten kanssa.

Aivan samalla lailla Niko vastaa, kun häneltä kysyy, mikä omassa työssä on parasta. Yksinkertaisesti kaikki ja virnistyksen päälle vielä selitys:

‚Äď Maailman parhaat ty√∂nantajat, ty√∂kaverit ja asiakkaat.

Niko toimistossa

Niko ei laita ratsastajiakaan mink√§√§nlaiseen j√§rjestykseen, sill√§ ‚Äď kuten tunneilla usein kuulemme ‚Äď jokainen on hyv√§ omalla tasollaan. Ket√§√§n ei ole syyt√§ arvostella, eik√§ kenenk√§√§n ole syyt√§ olla itselleen liian ankara, sill√§ Nikon sanoin:

‚Äď Ratsastuksen pit√§√§ olla hauskaa.

 

Teksti: Mari Siliämaa
Kuvat: Nikon arkistot