Ratsastus
Oulunsalon Ratsastuskoulu
Ratsastus

Ratsastus on tuhansia vuosia vanha liikkumistapa, josta myöhemmin on kehittynyt hevosurheilun muoto ja harrastus. Ratsastuksessa hevosen selässä istuva ratsastaja hallitsee niin sanottujen apujen avulla eli painoaan siirtämällä sekä jaloillaan ja käsillään hevosta, joka on opetettu tietyistä hienovaraisista merkeistä muuttamaan nopeuttaan, kääntymään, pysähtymään ja niin edelleen.

Ratsastukseen kuten moneen muuhunkin lajiin liittyy myös riskejä. Suurimmat riskit liittyvät hevosen selästä putoamiseen. Tutkimusten mukaan ratsastus on kuitenkin suhteellisen turvallinen laji: yhden tutkimuksen mukaan (Parkkari et.al. 2004) ratsastuksessa syntyy 3,7 vammaa tuhatta harrastettua tuntia kohden. Riski saada vammoja ratsastuksessa on samaa luokkaa kuin juoksussa ja yleisurheilussa. Toiselle kymmenelle menevat lajit salibandy, kaukalopallo, suunnistus, judo ja squash. Riskittömintä on kävely (0,2).

(Lähteet: Wikipedia; Tapaturmapäivä 2006; Liikuntavammat ja niiden ehkäisy, Jari Parkkari et.al. 2004)

Näillä sivuilla kerrotaan ratsastuksesta eri näkökulmista, mm. ratsastuksesta harrastuksena, paremmasta istunnasta, hevosmiestaidosta, ratsastuksesta liikuntamuotona.

Katso myös oman ratsastusseuran ajankohtaiset kuulumiset seuran omilta sivuilta:

OUSA