Ratsastus

Lataa koko esitys
Lataa tästä turvallisuusasiakirja

H√ĄT√ĄTILANTEET JA ENSIAPU

Tilamme on suunniteltu alusta loppuun turvallisuus huomioiden. Tilaesittelyn löydät täältä. Ohesta voit halutessasi ladata turvallisuusasiakirjamme, ja tallin seinältä löydät kehystetyn pelastussuunnitelman.

Kiinnitäthän huomiota vähintään hätäuloskäynteihin ja vaahtosammuttimien sekä sammutuspeitteen sijaintiin. Ensiaputarvikkeita on toimistossa - kysy apua henkilökunnalta!

Kaikki opettajamme ovat ensiapukoulutettuja.

 

VAKUUTUS

Huolehdithan vakuutusturvastasi! Säännöllisesti meillä ratsastavilla tulee tapaturmavakuutuksen vuoksi olla joko Suomen Ratsastajainliittoon kuuluvan ratsastusseuran (esimerkiksi Oulunsalon Ratsastajat ry eli Ousa) jäsenyys tai Green Card -vakuutus.

Meillä satunnaisesti ratsastavat asiakkaat ovat tallin puolesta vakuutettuja.

Huomioithan ratsastusseuran jäsenenäkin vakuutusehdot ja hankit tarvittaessa lisäksi kattavamman tapaturmavakuutuksen. Muista aina varmistaa, että vakuutus kattaa ratsastuksen.

 

YLEISET J√ĄRJESTYSS√Ą√ĄNN√ĖT

Tervetuloa! Pys√§k√∂ith√§n autot, polkupy√∂r√§t niille tarkoitetuille paikoille pys√§k√∂intialueella. Tallilla saattaa tavata k√§√§pi√∂snautserimme K√§pyn ja Hedan (ks. henkil√∂kunta), mutta omien lemmikkiel√§inten tuominen tallialueelle on kielletty. Pienet lapset ovat tervetulleita mukaan tallille, mutta heit√§ tulee valvoa koko ajan. √Ąl√§ my√∂sk√§√§n vie lastenrattaita liian l√§helle hevosia.

Talli on hevosten koti! Toimithan siis tallialueella rauhallisesti ja meluamatta. √Ąl√§ koskaan juokse tallissa.

Hevosilla on oikeus omaan rauhaan opetustuntien ulkopuolella. Omaa ratsua voi alkaa hoitamaan noin puoli tuntia ennen ratsastusta. Muu karsinoihin meneminen on kielletty! Myös ulkoilutarhaan meneminen ehdottomasti kielletty.

Hevonen painaa keskim√§√§rin enemm√§n kuin hirvi. Noudatathan siis aina hevosten kanssa varovaisuutta ja noudata alempana kerrottuja ohjeita hevosta hoitaessasi. √Ąl√§ rapsuta tallissa olevia hevosia kaltereiden v√§list√§ - se sis√§lt√§√§ riskin k√§den loukkaamisesta hevosen ja kalterin v√§liin.

Hevosilla on tarkat, yksilölliset ruokavaliot. Makupalojen antaminen tai muu hevosten ruokkiminen kielletty. Makupalojen antaminen voi jopa sairastuttaa hevosen, aiheuttaa allergisen reaktion tai vaikuttaa hevosen tallikäytökseen.

Kaikelle paikka ja kaikki paikalleen. Laita tallissa k√§ytt√§m√§si tavarat takaisin paikoilleen tai kysy apua henkil√∂kunnalta. √Ąl√§ j√§t√§ my√∂sk√§√§n omia tavaroitasi lojumaan. N√§in huolehdimme tallin viihtyvyydest√§ ja varusteiden kunnosta. K√§yt√§v√§ll√§ lojuvat tavarat aiheuttavat my√∂s turvallisuusriskin.

Jokaisella on oikeus turvalliseen, raittiiseen ja kannustavaan harrastusympäristöön. Käyttäydy ystävällisesti niin kanssaharrastajia kuin henkilökuntaakin kohtaan. Meillä on tiukka linja kiusaamisen ja epäasiallisen käyttäytymisen suhteen. Tupakointi on kielletty muualla kuin merkityllä tupakointipaikalla (kysy tarvittaessa neuvoa henkilökunnalta). Päihteiden vaikutuksen alaisena oleskelu alueella kielletty.

Kuvaa ja someta hyvää makua noudattaen! Muistathan noudattaa hyviä käytöstapoja ja olla ystävällinen myös sosiaalisessa mediassa. Tuntien valokuvaaminen on sallittua, mutta noudatathan senkin suhteen hyvää makua ja tilannetajua. Videokuvaaminen on sallittua tietyin ehdoin:
- Sallittua, kun kuvataan tiettyä ratsastajaa, jonka kanssa kuvaamisesta on sovittu (esim. kaverin ratsastustunnin videoiminen).
- Videokuvaaminen automaattisella tai muuten kiinteästi jalustalla olevalla kameralla (siten, että muutkin tunnilla olevat ratsastajat tulevat näkymään videolla) on sallittua ainoastaan silloin, kun asiasta on ilmoitettu tallin henkilökunnalle ja henkilökunta on kysynyt tunnin ratsastajilta luvan kuvaamiselle.
- Huomaathan, että ratsastustunteja ja eri tapahtumia saatetaan välillä valokuvata myös ratsastuskoulun toimesta. Pidätämme oikeuden kuvien käyttämiseen esimerkiksi markkinoinnissa. Mikäli et siis halua esimerkiksi esiintyä nettisivuilla ratsastuskuvissa, ilmoitathan siitä meille!

Henkilökunta auttaa ja opastaa kaikissa tilanteissa. Noudatathan aina ennen kaikkea henkilökunnan antamia ohjeita! Ethän myöskään kommentoi tai neuvo ratsastajia katsomosta - opetustuntien aikana ohjeita antaa ratsastajille ainoastaan opettaja. Henkilökunnalla on oikeus poistaa ratsastaja tai katsoja maneesista, kentältä tai ratsastuskoulun alueelta harkintansa mukaan. Kerrothan henkilökunnalle, mikäli huomaat epäkohtia tai kaipaat apua.

 

HEVOSTEN HOITAMINEN

- Lähestythän hevosta aina varovaisuutta noudattaen. Ennen karsinaan menemistä varmista esimerkiksi ääneen juttelemalla, että hevonen huomaa sinut.
- Kaikkien asiakkaiden tulee kytkeä hevonen kiinni sitä hoitaessa. Tämä ennen kaikkea luo ratsuillemme turvallisuuden tunnetta tutun rutiinin kautta.
- Opetusratsumme hoidetaan ensisijaisesti karsinassa. Ethän siis vie hevosta pesupaikalle tai käytävälle ellei niin ohjeisteta.
- Ethän jätä hevosta yksin karsinaan sulkematta ovea.

 

RATSASTUSTUNNILLA

- Ethän käytä ratsailla ollessasi matkapuhelinta tai muita vastaavia laitteita.
- Kiristäthän satulavyön sekä nouset ratsaille rauhallisesti ja hevonen huomioiden.
- Mik√§li putoat satulasta, irrota ohjista; √Ąl√§ j√§√§ raahautumaan hevosen per√§ss√§.
- Noudatathan liikennesääntöjä ratsastustunnilla:'

Väistäminen
‚ÄĘ Oikealta tuleva on etuajo-oikeutettu.
‚ÄĘ Voltilta tai ympyr√§lt√§ uralle pyrkiv√§ on etuajo-oikeutettu.
‚ÄĘ Takana oleva ratsukko v√§ist√§√§ edell√§ olevaa.
‚ÄĘ Nopeampi ratsukko v√§ist√§√§ hitaampaa.

Ohittaminen ja sivuuttaminen
‚ÄĘ Sivuuta vastaantuleva oikealta puolelta.
‚ÄĘ Ohita hitaampi ratsukko ratsastamalla radan poikki tai sis√§puolelta reilun et√§isyyden p√§√§st√§.

Turvavälit
‚ÄĘ S√§ilyt√§ aina riitt√§v√§ et√§isyys edelt√§v√§√§n ratsukkoon.

Liikennesäännöt

 

 

 

 

 

 

 

 

RATSASTAJAN PUKEUTUMINEN JA VARUSTEET

- Kaikkien ratsastajien tulee käyttää ratsastukseen hyväksyttyä turvakypärää (tallilla myös lainakypäriä) ja kannallisia jalkineita (esim. kumisaappaat).
- Suosittelemme turvaliivin sekä käsineiden käyttöä.
- Maastossa ratsastettaessa kaikkien tulee käyttää heijastinliiviä. Heijastinliivejä löytyy tallilta.
- Huolehdithan, ettei vaatteissasi ole mitään, joka voisi tarttua, kiristyä tai jäädä kiinni johonkin.
- Suosittelemme käyttämään housuja, jotka ovat joustavat eivätkä hankaa. Varmista myös etenkin kylmillä keleillä, etteivät lahkeet nouse.

Pukeutuminen pakkaskeleillä: Ratsailla tulee lämmin, mutta liian vähissä vaatteissa sormet, varpaat ja iho on silti vaarassa paleltua! Kylmimmillä keleillä voi ilman muuta jättää ratsastushousut, -saappaat ja -käsineet kaappiin ja sen sijaan varustautua tavallisin toppahousuihin, kannallisin talvikengin sekä paksuin talvirukkasin. Huolehdithan erityisesti lasten pakkasvarustuksesta!

 

Ratsastajan pakkasvarustus