Palvelut
Oulunsalon Ratsastuskoulu

>> Lue 2019 pokseja
<< Takaisin

Helenan Poksit 2020

Hyvää Uutta Vuotta 2021


Helenan Poksi (27.12.2020)

Hei!

Niin se joulu tuli ja meni 😊 Ja nyt odotellaankin jo vuodenvaihdetta. Kovasti on tallilla ollut tohinaa kurssien puitteissa, mutta toki hepoilla on ehtinyt muutama ihan lomailup√§iv√§kin olla. Jouluaaton ja joulup√§iv√§n leikkiv√§t tarhassa villihevosta ja nauttivat oloistaan. Tosin linssilude Elari tunki ovelle joka kerta kun k√§vin vesi√§ lis√§ilem√§ss√§.

Linssilude

T√§m√§ kulunut vuosi on kyll√§ ollut erilaisuudessaan ihan omaa luokkaansa. Monta vuotta olen jo porissut, ett√§ asiat rullaavat omalla painollaan ja tallin toiminta on hyvin vakiintunut tiettyihin ‚ÄĚkaavoihin‚ÄĚ. Mutta nyt on kyll√§ kaikenlaiset kaavat piirretty uudestaan - jopa kelien suhteen. T√§n√§√§n oli linjalla Castellon kanssa menness√§ni maassa l√§t√§kk√∂ viel√§ niin heikolla j√§√§ll√§, ett√§ Castellon jalka muljahti pinnan l√§pi ja herra kompuroi tosi pahasti. Onneksi ei kuitenkaan mennyt ihan nurin ryt√§k√§ss√§ ja min√§ s√§√§styin tippumiselta. Kaikkea sit√§ voikin sattua.

Mutta siis joka tapauksessa, outoa on kaikkinensa ollut. Ja nyt osasta t√§t√§ kaikkea outoa on jo tullut l√§hes normaalia 😊 N√§in me ihmisetkin siis tosiasiassa ollaan hyvin sopeutuvaisia.

Mukavaa väliviikkoa kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (17.12.2020)

Tervehdys!

Eilinen p√§iv√§ alkoikin minun ja Karin osalta klinikkareissulla. K√§ytettiin Faidoa takapolven tarkastuksessa. Sill√§h√§n oli marraskuun alussa hieman ep√§m√§√§r√§isi√§ oireita tuon polven kanssa, jotka sitten meniv√§t ohi muutaman p√§iv√§n levolla. T√§ll√§ viikolla se oli k√§ytt√§ytynyt hyvin ep√§tyypillisesti maneesissa, ‚ÄĚs√§ikkyen‚ÄĚ ja hilluen. Joten pirautin eilen aamulla klinikalle ja satuin saamaan peruutusajan samantien. Polvessa oli nestett√§, eli tulehdusta siell√§ on. Onneksi ei mit√§√§n muuta! Polvi nimitt√§in tutkittiin perusteellisesti sek√§ ultralla, ett√§ r√∂ntgenill√§ ja niiss√§ ei n√§kynyt mit√§√§n poikkeavaa. Nyt saa siis Faido muutaman viikon joululoman 😊

Faido klinikalla Faido klinikalla


Satuloiden uusimisia on jatkettu vielä nyt joulukuussakin. Syksyllä laitettiin useampi uusi ja nyt tässä kuussa tuli uudet satulat Danitukselle ja Tessikalle. Tessika sai omansa käyttöön eilen. Tosi kiva kun on saatu näitä varustehankintojakin tehtyä.

Joulu se kovasti lähestyy ja nyt on aatto enää viikon päässä. Toivottavasti nyt ei kovin sataisi noita vähäisiäkin lumia pois, niin päästäisiin nauttimaan valkeasta joulusta.

Mukavaa joulun odotusta kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (10.12.2020)

Tervehdys!

Tallilla on ollut vipin√§√§, tonttujen toimesta 😊 Herkkuja on piiloteltu ja ratsastajat niit√§ etsineet. Tosin t√§n√§ vuonna aikaisempaa v√§hemm√§n t√§m√§n nykytilanteen vuoksi. Mutta mukavasti on kuitenkin joulun tunnelmaa tullut.

Olettehan muistaneet, että joulukalenteri pyörii instagramissa ja sitä voi seurailla myös facebookin puolella. Oli hauskaa kun itseasiassa Petri ideoi kysymyksen siitä kuinka monen aikaisemman hevosen nimikyltti on tallin seinällä ja tuohon liittyen aloin kaivelemaan vanhoja valokuvia kysymyksen kaveriksi. Noissa kuva-arkistoissa oli ihan mahtavia otoksia vuosien varrelta. Ja kuvaajien nimet veivät ajatuksia myös kovasti menneisiin aikoihin. Tuli jotenkin tosi nostalginen olo. Tälle illalle valitsinkin sieltä vielä yhden minun lempikuvistani.

Hyvää Joulua!

T√§m√§ kuva on minulle my√∂s aivan erityisen merkitt√§v√§, toki ihan henkil√∂kohtaisista syist√§, vasemmallahan on meid√§n Laura ja oikealla Piiraisen Alisa. Kuvaa otettaessa oli Jouluaatto, min√§ olin kotona valmistelamassa aamup√§iv√§n riisipuuroa kun tyt√∂t tupsahtivat ikkunan taakse toivottelemaan joulua 😊 Siit√§ kipaisin tietysti pihalle ikuistamaan t√§m√§n hetken ‚Äď josta on nyt aikaa 10 vuotta.

Mukavaa Joulun odotusta!

- Helena -


Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Hyvää Itsenäisyyspäivää!


Helenan Poksi (1.12.2020)

Tervehdys!

Lauantai-iltana laittelin tallille hieman joulun tunnelmaa 😊 Verhoja ja muutamia koristeita perinteiseen malliin.

Jouluinen toimiston ikkuna Jouluinen kahvihuone Jouluinen varustehuone


Mukavaa saada hieman piristystä tähän pitkään syksyyn. Ja nyt kun saatiin vieläpä tuo lumikin maahan on maisema jo heti tosi talvinen ja nostaa kyllä joulun odotuksenkin pintaan.

Tänään ne alkavathiiviskellä tallin nurkissa ja piilotella herkkuja. Herkun saa aina löytäjä pitää ja pistellä poskeensa. Myös joulukalenteri starttaa tänään, osallistumaan tuohon kalenteriin pääsee instagramissa ja seurata sitä voi myös facebookin puolella. Tämä netissä toteutettava kalenteri on meillä nyt kolmatta kertaa, lähes samanlaisena kuin se eka kerran toteutettiin. Nyt siihen laitettiin sen verran muutosta, että rajattiin sitä kuinka monta kertaa sama henkilö voi suklaarasian voittaa. Tuo muutosehdotus tulikin ihan teiltä asiakkailta, sillä aika monesti voitto meni samaan osoitteeseen varsinkin viime vuonna. Joten kokeillaan nyt näin ja katsotaan miltä tuntuu.

Ihan alkujaan meillä oli tallilla sellainen joulukalenteri, että opettaja ja tallin henkilökunta suorittivat illan alussa arvonnan kuka päivän ratsastajista voitti sen päivän kalenteriluukun sisällön. Voitot kalenteriluukkuihin oli saatu lahjoituksina eri yrityksiltä ja päävoitto oli joka vuosi silloisen Hevoset ja Ratsastuslehden vuosikerta. Tuollaisenaan joulukalenteri toteutettiin vuosina 2007-2014. Vuodet 2015-2018 oli meillä hieman etsinnässä mille kalenterin kanssa aletaan ja noina vuosina oli joulukalenterin pikkuluukkuihin lastattuna herkkuja, jotka voittaja sitten sai napostella. Moni varmasti muistaakin sen kalenterin, puisen pikkuisen joulupukin joka tökötti kaikki nuo vuodet siinä tallin toimiston pöydän takana.

Joulupukkikalenteri

Edellisessä poksissa olenkin maininnut arvonnasta joka meillä oli facebookissa. Siellä siis pyydettiin kertomaan oma talvinen hevosmuisto ja vastanneiden kesken arvottiin HV Polon urheilukassi. Tänään aamulla me suoritettiin tuo arvonta Lindan kanssa ja voittajaksi onnetar nosti Hanne Viitasen. Onnittelut Hannelle! Ohessa video arvonnan suorittamisesta.

Muistokisa-arvonta

Mukavaa joulukuun alkua kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (24.11.2020)

Tervehdys!

Nyt on onneksi tuosta tallitielt√§ yht√§ kasaa lukuun ottamatta puut viety pois, eik√§ tukkirekka ole en√§√§ siin√§ kulkijoiden riesana. Onneksi se on pystynyt olemaan sen verran reunassa, ett√§ siit√§ on p√§√§ssyt juuri ja juuri ohi ‚Äď mutta p√§√§ssyt siis kuitenkin. Hurjinta oli katsoa kun meill√§ k√§vi purukontti t√§ytett√§v√§n√§ viime viikolla ja kun sit√§ oltiin tuomassa takaisin, oli tukkirekka juuri tuossa tiell√§. No kuorma-autokuski, kontti kyydiss√§√§n, ajeli tyynen rauhallisesti siit√§ rekan ohitse puoliksi ojan kautta. Kontti oli ihan kallellaan ja n√§ytti, ett√§ autokin pakosta kaatuu, mutta ei. Pystyss√§ se pysyi. Niin ne nuo ammattikuskit n√§k√∂j√§√§n autonsa tuntevat.

Facebookkiin laitoin viime viikonloppuna tuon arvonnan ja nyt olen kyllä ihmeissäni. Tosin sama kuvio oli viime keväänä ystävänpäivänä kun meillä arvottiin kaveritunti osallistuneiden kesken. Eli osallistujia on todella vähän. Se tuntuu oudolta, kun sitähän aina sanotaan että Suomalainen jonottaa ilmaista ämpäriä vaikka tuntitolkulla, ja nyt olisi kuitenkin laukku saatavana. Ja keväällä siis ratsastustunti.

Yksi media-alan ihminen minulle kyll√§kin kev√§√§ll√§ kertoi, ett√§ noissa fb jutuissa on se ongelma, ett√§ kun se on kerran l√§s√§ht√§nyt siihen ihmisen etusivulle, jos h√§n ei heti reagoi se hukkuu ja unohtuu. Ei tule sit√§ toistoa/muistutusta. Eli nytp√§ min√§ t√§ss√§ teit√§ muistuttelen ‚Äď menk√§√§ kertomaan oma muistonne. Kivempi toteuttaa arvonta kun on reilusti osallistujien nimi√§ arvottavana 😊

- Helena -


Helenan Poksi (16.11.2020)

Tervehdys!

Lauantaina laitettiin joulun ajan extratarjonnat esille ja samantien alkoikin varauksia tulla. Heti jo samana iltana t√§yttyi useampi ryhm√§ ja kaveritunnit tulivat varatuiksi. T√§m√§ on kyll√§ harmillinen tilanne, sill√§ toivoisimme voivamme tarjota kaikille mahdollisuuden n√§ihin extrajuttuihin, mutta valitettavasti niin ei nyt pystyt√§ tekem√§√§n. Meill√§ on pakko rajoittaa tarjontaa arvioiden ennen kaikkea hevosten jaksaminen.  

Me ollaan nyt muutenkin rajattu asiakasmäärää muutaman kuluneen viikon ajan ja ollaan pidetty tunteja vajaina ihan tarkoituksella. Muutama asiakas on hieman ilmeisesti pahoittanut mielensäkin, kun on tuntipaikkaa kysellessään saanut kuulla, että emme ota tunnille vaikka tilaa olisi ollut. Meillä on ollut useampi hevonen toipilaana ja tehnyt pienennettyä työmäärää, joten emme ole halunneet kuormittaa muita liiaksi. Tilanne on nyt kuitenkin normalisoitumassa toivottavasti jo ensi viikon aikana/jälkeen. Ja toivonkin ymmärrystä tähän tilanteeseen myöskin heiltä jotka mielensä pahoittivat.

Mutta sitten iloisempia asioita 😊 Ostin HV Polon urheilukassin ja p√§√§tin laittaa talvisen arvonnan pystyyn, jossa siis on palkintoina tuo kyseinen kassi. On muuten mukavan kokoinen, itsell√§ni kyseinen kassi on ahkerassa k√§yt√∂ss√§. Ja siis arvonta on laitettu facebookiin, siell√§ toivomme teid√§n kertoivan oman talvisen ratsastusmuiston ja kaikkien muiston jakaneiden kesken arvomme kyseisen kassin. Jos et siis viel√§ ole facebookissa, meneh√§n sinne kipin kapin, etsi meid√§t ja osallistu arvontaan. Arvonta on meid√§n vakioasiakkaille ja s√§√§nn√∂llisesti perutuspaikoilla k√§yville.

Mukavaa alkavaa viikkoa!

- Helena -


Helenan Poksi (8.11.2020)

Tervehdys!

Viime lauantaina oli Ousan järjestämänä Halloween kisat. Kovasti oli kisoja varten tehty erityisjärjestelyjä koronan takia, mutta kaikesta selvittiin. Mukava, että Ousan aktiivit jaksoivat nämäkin kinkerit järjestää kaikesta extratyömäärästä huolimatta. Harmi vaan se, että tänä jouluna ei päästä yhdessä rentoutumaan pikkujoulujen merkeissä. Toivottavasti keväällä tilanne jo sallisi jonkinlaisten pippaloiden järjestämisen. Ja siis tosiaan tänä vuonna ei ole tulossa pikkujoulujuhlia junnuille, eikä sennuille.

Vaikka pikkujouluja ei tule, tulee se itse joulu kuitenkin ‚Äď onneksi 😊 Kovasti olen jo joulun juttuja tehnyt ja sinne tulevat extrat alkavatkin olla jo l√§hes valmiina.

Joulunaika

Nyt eletään isäinpäivää ja tässä samalla voisinkin onnitella kaikkia isejä! Tänä vuonna meillä ei olekaan ollut tarjolla niitä perinteisiä isäinpäivän lahjakortteja, vaikkakin muutama asiakas niitä minulta kyseli. Tuo isien tunti kun olisi kuitenkin pakosta aiheuttanut lisää lähikontaktiriskejä tallilla.

Tämä koronasta jatkuvasti puhuminen alkaa selvästi jo turhauttaa ihmisiä ja aiheuttaa jopa ärsytystä, mutta toivoisin tosissaan että kaikki jaksaisivat vielä tarvittavan ajan muistaa noudattaa ohjeistuksia.

Viime viikolla oli kahvihuoneessa ollut kiistaa siit√§ saako sinne kerralla sallitut kolme henke√§ j√§√§d√§ seurustelemaan vai tuleeko heti asiansa hoidettua poistua ‚Äď tulee poistua. Eli ohje menee siten, ett√§ sinne saa menn√§ hoitamaan tarpeellisia esim. vaatteiden vaihtoa tai vessassa k√§ynti√§ korkeintaan kolme kerrallaan, mutta oleilemaan sinne ei saa j√§√§d√§!

- Helena -


Helenan Poksi (27.10.2020)

Moi!

Tulipas suorastaan hieman h√§tk√§ht√§nyt olo kun etusivumme avasin. Ensin on iso tiedote ihmisill√§ levi√§v√§st√§ sairaudesta ja heti seuraavana tiedote hevosten tarttuvasta taudista. Ja molemmat tiedotteet viel√§p√§ vakavasti otettavia asioita. Koronan suhteen toivomme tosiaan nyt kaikkien taas muistavan ne perusohjeet: √Ąl√§ tule sairaana tallille, pese ja desinfioi k√§si√§, yski hihaan, pid√§ turvav√§lit. T√§m√§ viimeisin varsinkin on ensi arvoisen t√§rke√§√§. Virus tarttuu parhaiten l√§hikontakteissa. T√§m√§n vuoksi meill√§ ei my√∂sk√§√§n talliin oteta ket√§√§n ‚ÄĚylim√§√§r√§isi√§‚ÄĚ, vain ratsastajat saavat tulla sis√§√§n. Taukohuonetta ei olla viel√§ suljettu kokonaan, mutta siell√§ erityisesti tulee huomioida turvav√§lit, jotta jokainen voi turvallisesti k√§yd√§ vessassa ja juomassa.

Tuo pääntauti on myös todella kiusallinen. Siihen ei hevoset enää nykyään yleensä menehdy, mutta sen hoito on erittäin työlästä ja aikaa vievää. Sen suhteen toivon, että jokainen joka käy myös muilla talleilla käyttää eri vaatteita eri paikoissa. Näin saadaan tuon taudin leviäminen kuriin. Toki onneksi korviini ei ole kuulunut, että sitä olisi nyt levinnyt tässä Oulun seudulla kovin laajalti ja toivotaan, että tilanne säilyy näin!

Mutta sitten hieman positiivista 😊 Syksyn varustehankinnat etenev√§t. T√§n√§√§n tulivat tilaamani satulavy√∂t, jalustinhihnat, romaanit ja jalustinkumit.

Kamat

Tulevana lauantaina on sitten vuorossa ne t√§m√§n vuoden viimeiset kisat. Toivottavasti nyt meni oikein, viimeksi n√§in kirjoittaessani lokakuun alussa, olin v√§√§r√§ss√§. Olin silloin aivan unohtanut n√§m√§ Halloween hyppelyt 😊 Toivotaanpas, ett√§ t√§m√§ sadeviikko hellitt√§isi ennen lauantaita ja kisatunnelmaa nostattaisi komea auringonpaiste.

Mukavaa viikkoa kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (22.10.2020)

Tervehdys!

Viime lauantaina laittelinkin jo päivitystä Instaan ja Facebookkiin, että hieman ollaan taas tehty varustehankintoja. Kolme uutta Wintec satulaa, jotka olivat menossa Elarille, Silverille ja Faidolle. No tuohon tuli sen verran muutosta, että Faidolle sattuikin juuri löytymään Passierin satula joka vaikuttaa erittäin sopivalta ja näin ollen Faido saa siitä satulan.

Agarille olen t√§ss√§ syksyn aikana my√∂s katsellut uutta satulaa ja nyt kun yksi tilatuista Winteceist√§ j√§ikin ‚ÄĚyli‚ÄĚ kokeilimme sit√§ eilen Agarille. Sen selk√§h√§n on hyvin samanmallinen kuin Elarilla ja Silverill√§ ja lis√§ksi noissa WInteceiss√§h√§n on vaihtokaarien lis√§ksi mahdollisuus muokata runkoa t√§ytepaloilla tarpeen mukaan. Eilisen kokeilun perusteella satula n√§ytt√§isikin istuvan ponille tosi hyvin. Muutenkin satuloita on nyt huollettu, satulapajalla on k√§ynyt kaksi satulaa ja yksi on siell√§ parhaillaan 😊 My√∂s muita varusteita ollaan taas t√§lle syksylle uusimassa. Tilattuna on l√§j√§ uusia satulav√∂it√§, satulan alle tulevia karvoja, jalustinkumeja ja turvalenkkej√§.

Noiden satulan alle tulevien karvojen kanssa toivoisimme teiltä, että katsoisitte huolellisesti sen karvan tasaisesti suoraan siihen satulan alle. Kun niiden kanssa on koko ajan se ongelma, että kun karva kerran puetaan vinoon ja ilta silleen ratsastetaan painuu karva ja sen täytetaskuissa olevat palat epätasaisesti. Ja sen jälkeen karva sitten pyrkii retkottamaan aina vinossa ja vetää satulankin vinoon.

Viime poksissa kerroin, että Danituksen kavionivel piikitettiin viime torstaina uudestaan. Tuon jälkeen oli Danitus viikonlopun yli levossa ja nyt se pääsi tiistaina jo hieman liikkumaan maneesiin. Sitä liikutellaan nyt erittäin kevyesti tämä viikko ja katsellaan sitten mihin tilanne kehittyy.

Nyt elet√§√§n syyslomaviikon puoliv√§li√§ ja voinenkin vaan toivotella mukavaa loman jatkoa kaikille joilla sellainen on 😊

- Helena -


Helenan Poksi (15.10.2020)

Tervehdys!

Tänään kävi Julia kontrolliröntgenissä ja murtuma on parantunut todella hyvin. Nyt neiti saa vielä huilia pari viikkoa ja palaa sitten takaisin työntouhuun.

Mukana meill√§ oli klinikkareissulla my√∂s Danitus. Ja se olikin kiva, meinaan siis Danitukselle kun oli seuraa traileriin.  Se on nimitt√§in ollut suorastaan hupaisaa kuinka herraa on matka pelottanut ‚Äď se on ollut ihan hikinen perille p√§√§sty√§mme. T√§ll√§ kertaa herra oli ihan muina miehin√§.

Danitus ja Julia Danitus ja Julia


Ja siis Danitus oli mukana siksi, kun sen vasen etujalka on edelleen kipeänä. Se hoidettiin kortisonipiikityksellä pari viikkoa sitten, mutta oire ei ole kuitenkaan kokonaan poistunut. Tänään sitten jalka röntgenkuvattiin uudestaan ja muutoksia diagnoosiin ei tullut. Oletus nyt siis on se, että kavionivelen tulehdus on ollut sen verran äkäinen, että yksi hoitokerta sille ei riittänyt. Tänään se sitten piikitettiin uudestaan ja toivotaan, että tulehdus alkaa nyt rauhoittumaan kokonaan.

Muutenpa tallilla ei olekaan tapahtunut sen erikoisempaa. Eilen aamuvuoroon menness√§ni oli jo aika talvisen tuntuinen keli ja hepatkin taisivat tuntea tuon alkavan kuuran maassa, sill√§ aamun teemana oli piehtarointi 😊 Varmaan puolet porukasta p√∂tk√§hti heti ulos p√§√§sty√§√§n kunnolla kierim√§√§n maahan. Yhden kuvankin sain kun Agar ja Silveri py√∂riv√§t vierekk√§in Magyarin ollessa taustalla valitsemassa piehtarointikohtaa itselleen. Juuri ja juuri ei saanut kuvaa kolmesta yht√§ aikaa, sill√§ Silveri ehti ponkaista pystyyn juuri kun Magyar alkoi laskeutua maahan 😊

Piehtarointia

Ensi viikko onkin sitten koululaisten syyslomaviikko. Mukavaa lomaviikkoa kaikille joilla sellainen on!

- Helena -


Helenan Poksi (9.10.2020)

Hei!

Tänään saatiin lopultakin päivitettyä kesästä asti "jemmaan" kertyneitä kuvia hepoista. Kuvia tuli kuudelletoista ratsulle yhteensä 41 kuvaa (vain Danitus jäi ilman). Käykäähän bongailemassa!

Mukavaa viikonloppua!

- Helena -


Helenan Poksi (6.10.2020)

Tervehdys!

Lauantaina oli tallilla koulukisat ja kaikki oli sujunut j√§lleen kuulemma hienosti 😊 Paljon oli ollut hyvi√§ suorituksia ja tunnelma leppoisa. Kuvia noista kisoista l√∂ytyy Ousan facebook sivuilta ja tulokset Ousan omilta nettisivuilta.

Nyt kun syksy on edennyt on tunteja pidetty paljon maneesissa. Ja t√§ss√§ kohtaa syksy√§ onkin aina aiheellista kertailla liikennes√§√§nt√∂j√§! Se on j√§nn√§ miten n√§it√§ ei muista oma-aloitteisesti, vaikka sama tilanne on joka vuosi ‚Äď aina ehtii asiakkaat muistutella minua nostamaan t√§t√§ liikennes√§√§nt√∂taulua esille 😊 Ja hyv√§ toki niin, kiitoksia! Parempi tietysti olisi jos oppisi itse n√§it√§ muistelemaan.

Liikennesäännöt

Näin syksyllä on ollut monesti myös niitä mallista oppimisia tunneilla ja niitä onkin taas suunnitteilla. Mutta niistä lisää myöhemmin.

Syysloma lähestyy kovaa vauhtia ja siellä oleva lisätarjonta ampuikin täyteen ihan ennätysajassa. Lauran kansaa ollaan puhuttu, että lisätään sinne muutamia kaveritunteja (opena siis Laura). Muutenkin tuo meidän yksityistuntien varaustilanne on edelleen katastrofaalinen. Ne ovat koko ajan täynnä ja jono jo tosi pitkä. Niiden suhteen koitetaan myös nyt kovasti miettiä miten asiaa helpotettaisiin. Lauantai-illaksi niitä on joskus mietitty ja harvakseltaan siellä niitä onkin, mutta niissä meillä nousevat kustannukset niin paljon, että hinta pitäisi olla eri. Silloin nimittäin tarvii olla palkattuna työntekijä myös tallissa opettajan lisäksi. Arkisin päivällä yksärien aikaan työntekijä on tallissa joka tapauksessa eikä aiheuta lisäpalkkakuluja. Mutta suunnittelemme nyt laittavamme lauantai-illoille kokeiluun muutamia yksäreitä eri hinnastolla ja katsotaan onko niille kysyntää.

Sunnuntaina k√§vi meid√§n Laura ja Castello OR:ll√§ seurakoulukisoissa. Ratsukkohan ei ole oikeastaan koulua kisannut, t√§m√§ taisi olla ensimm√§inen kerta 😊 Mukavasti kuitenkin meni ja ruusukekin saatiin, HeB sij.3. Onnea ratsukolle!

Laura ja Castello

Nyt siis elellään lokakuuta ja kovasti jo syksyn tuntua on ilmassa. Oikein mukavia syyspäiviä siis kaikille

- Helena -


Korjaus (1.10.2020)

Nyt sainkin kisatoimikunnalta postia ja täytyy ihan korjata alla kertomani väärät tiedot. Ousalla on tarkoitus järjestää vielä 31.10. Halloween-estekisat jos vain koronatilanne sen sallii. Pahoittelen väärää tietoa ja toivotaan että kisat onnistuvat.

- Helena -

Helenan Poksi (29.9.2020)

Tervehdys!

Syksy jatkuu lämpimänä, mutta kylläkin harmillisen kosteana. Mittarilukeman puolesta hevoset voisivat nimittäin hyvinkin jatkaa vielä ulkoilukautta, mutta maan ollessa koko ajan noin märkänä ei tarhassa ole kuivaa nukkuma-alustaa, eli sisällä joutuu porukka nyt olemaan. Tämäkin asia vaihtelee vuosittain todella paljoin, muistan että joskus on ollut kuivaa ja lämmintä vielä lokakuun puolessa välissäkin. Mutta näin nyt tänä syksynä.

Julia käytävällä

Julia-ponin puikkoluun murtuman paraneminen vaikuttaisi etenev√§n toivotulla tavalla. Julia saa touhuilla tallissa ‚ÄĚkoirana‚ÄĚ aamup√§iv√§t ja k√§velee jo hyvin letke√§n ja rennon n√§k√∂isesti k√§yt√§v√§√§ pitkin. Se onkin ollut suorastaan hauska kuinka se seurailee siin√§ henkil√∂kunnan touhuja ja t√∂ps√∂ttelee karsinasta toiseen. Ja kun sill√§ on keng√§t pois jaloista ei kuulu sit√§ tuttua kip kop √§√§nt√§, vaan ihan pieni kopotus. V√§h√§n kuin heppa huopatossuilla 😊 Itse ihan s√§ik√§hdin sit√§ maanantaina, kun olin ajatuksissani ty√∂n touhussa ja yll√§tt√§en Julia t√∂kk√§si turvallaan selk√§√§n. En ollut ollenkaan huomannut sen l√§hestyv√§n 😊 No, mutta tosi kivasti se auttaa ponia jaksamaan t√§m√§n lepop√§tk√§n. Ihan kuten auttoi silloin pari vuotta taaksep√§in Ultraboytakin omassa toipumisessaan.

Tulevana lauantaina on jälleen Ousan järjestämät kisat. Ne taitavatkin olla kauden viimeiset, jos olen oikein ymmärtänyt. Joten toivottavasti kaikki onnistuvat omissa suorituksissaan.

- Helena -


Helenan Poksi (19.9.2020)

Tervehdys!

Nyt on minunkin kes√§lomani lomailtu ja syksy saa alkaa. Mukavaa oli, mutta on se ihana my√∂s palata ty√∂n touhuun 😊

Kovin k√§rryill√§ en viel√§ ole tallin tilanteista, mutta sen tied√§n ett√§ Julia ponin kanssa oli Laura k√§ynyt klinikalla. Sill√§ kuten olette huomanneet, on se ollut sairaana jo useamman viikon. Se sai harmittoman oloisen potkun vasempaan etujalkaan ja sit√§ hoidettiin tulehduksena. Nyt klinikalla oli jalasta otettu r√∂ntgenkuvat ja siell√§h√§n oli puikkoluussa murtuma. Onneksi tuo puikkoluu on sellainen ‚ÄĚj√§√§nne‚ÄĚ, ik√§√§n kuin tarpeeton luun p√§tk√§ johon ei sin√§ll√§√§n aiheudu rasitusta eik√§ painetta liikkuessa, joten paranemisennuste on oikein hyv√§! Kuukauden saa nyt Julia kuitenkin odotella rauhassa uusintar√∂ntgeni√§ ja katsotaan tilannetta sitten uudestaan.

Julia klinikalla

Tallin puhelimen kuulin my√∂s hajonneen, mutta sekin oli osattu korvata uudella. Ihana taas kuinka t√§√§ll√§ kaikki hoituu t√§ysin sujuvasti. Ei voi kuin kiitt√§√§ ja kehua meid√§n koko henkil√∂kuntaa ‚Äď kiitos!

Huomenna aloittelen sitten hommat aamutallin merkeissä ja palailen taas juttuun kunhan minulla on jotain kerrottavaa.

Mukavaa viikonloppua!

- Helena -


Helenan Poksi (30.8.2020)

Tervehdys!

Syyskuu on aluillaan ja minun kohdallani se tarkoittaa loman alkamista 😊 Olen lomalla 20.9. asti. T√§m√§ onkin aivan luksusta, kun siis yritt√§j√§n√§ pystyy oikeasti olemaan lomalla. Ihan kaikissa yrityksiss√§ - alaan katsomatta - se ei nimitt√§in ole mahdollista ja suuri kiitos kuuluukin meid√§n henkil√∂kunnalle. He hoitavat minun ja Karin loman aikana kaikki juoksevat asiat ja huolehtivat hevosista ja ihan kaikesta muustakin. Surutta pystymme hommat heille j√§tt√§m√§√§n, aina ollaan saatu kotiin palattuamme huomata, kuinka hienosti asiat ovat. Toisinaan on jopa tuntunut, ett√§ hommat rullaavat sujuvammin kun min√§ en ole soppaa sekoittamassa 😊

Nettisivujen p√§ivityksiss√§ ei nyt meid√§n loman aikana tule olemaan mainintoja teematuntien ja kurssien osalta siit√§ onko ryhmiss√§ tilaa, eli niit√§ joutuu kyselem√§√§n suoraan tallilta. Sosiaalisen median kanavia olen itse p√§ivitellyt ep√§s√§√§nn√∂llisen s√§√§nn√∂llisesti ja niiden osalta tulee nyt p√§ivityksiin katkos. Tilalle on kuitenkin luvassa erilaista s√§pin√§√§. Olen nimitt√§in sopinut Lauran kanssa, ett√§ h√§n tulee p√§ivitt√§m√§√§n insta/fb sivuille Petrin tekem√§n 10 kerran tietoiskusetin erilaisista ratsastukseen liittyvist√§ ajatuksista. Joten pit√§k√§√§h√§n kanavat auki 😊

Hymiöitä näyttäisi nyt tulevan tähän poksiin joka väliin, taitanee siis meikäläinen olla jo hieman lomafiiliksissä.

Toivottavasti sain hymiöilläni tartutettua kaikille hieman lisää positiivista fiilistä tuleviin viikkoihin!

- Helena -


Helenan Poksi (24.8.2020)

Tervehdys!

Taas on viikonloppuna tallilla ollut s√§pin√§√§. Nyt oli siis pitk√§st√§ aikaa Ousan j√§rjest√§m√§n√§ kisat 😊 Vuorossa oli koulukarkelot ja niiss√§ n√§yttikin olevan varsin mukavasti osallistujia. Itse en ollut paikalla, pikaisesti vain n√§in viimeisen ratsukon loppuosan. Mutta mukavan kisatunnelman pystyi kyll√§ heti tontille tullessaan aistimaan. Keli oli kiva, musiikki soi pihalla ja ihmiset olivat hyv√§ntuulisia. Mahtava kun sade kiersi sen verran tallin ohitse, ett√§ kisat oli pystytty pit√§m√§√§n kokonaan ulkokent√§ll√§. Kuvia kisoista n√§ytti olevan Ousan facebook ryhm√§ss√§, k√§yk√§√§h√§n siell√§ katselemassa.

Maneesin pohja on nyt siis uusittu reilu viikko sitten ja jo nyt uskaltaisin sanoa homman onnistuneen. Paljonhan siellä ei vielä ole ratsastettu, mutta muutamien ryhmien kanssa siellä on käyty ja hyvältä on vaikuttanut. Nyt voisi siis todeta, että sekä kentän, että maneesin pohjan perusparannus/huoltosuunnitelmat menivät hyvin. Kumpikin pohja vaikuttaa toimivalta, uusi pikkutraktori surisee mukavasti ja siihen hankittu uusi lana näyttäisi rouhivan alustaa juurikin sopivasti. Lisähommana tuli vielä tarhan pohjaakin paranneltua. Joten nyt on noiden osalta hyvä antaa talven tulla.

Puuhapete sit√§ vastoin vetelee viimeisi√§√§n. Siit√§ hajosi nyt vuorostaan nostolaite ja tuon hajoaminen taitaa olla se ‚ÄĚviimeinen niitti‚ÄĚ. Joten viel√§ jouduttaneen t√§lle vuodelle traktoriin investoimaan. Tuota isompaa traktoria tarvitaan kuitenkin tarhan siivoamiseen ja silloin t√§ll√∂in ratsastuspohjien perusteellisempaan lanaamiseen/tasoittamiseen.

Elokuun viimeinen viikko on nyt siis k√§ynnistynyt ja kohta voi jo alkaa oikeasti puhua syksyn tulosta. Vaikka toisaalta, ilmat vaikuttavat kyll√§ viel√§ todella l√§mpimilt√§ ja silt√§ osin tuntuu p√§iv√§ll√§ jopa ihan kes√§iselt√§. Illan h√§m√§ryys ja y√∂kaste kuitenkin muistuttavat syksyn saapumisesta. Mutta nautitaan nyt siis viel√§ p√§ivien l√§mm√∂st√§ ja kes√§n tunteesta 😊

- Helena -


Helenan Poksi (17.8.2020)

Tallilla tapahtuu.

Viikonlopun on nyt tosiaan tontilla pörissyt. Keväällä uusittiin ulkokentän pinta ja nyt oli vuorossa maneesi. Lisäksi Kari sai heppojen ulkoilutarhan siivoukset loppuun lauantaina ja näin päästiin sinnekin laittamaan nyt samalla kertaa paikoitellen uutta pintaa.

Tallilla tapahtuu Tallilla tapahtuu


Hiekan vieminen tarhaan ei muuten ollutkaan niin l√§pihuutojuttu. Vaikka pohja on kantava ja siell√§ pystyy autoilla ja traktoreilla ajelemaan on nuo hiekka-autojen painot ihan omaa luokkaansa. Kyseinen lasti painoi 55 tuhatta kiloa ja niinp√§ se vaan alkoi auto painua tarhan pohjaan kiinni. No tottuneesti kuski ja py√∂r√§kuormaajan kuski auton sielt√§ irroittivat 😊

Pull it

- Helena -


Helenan Poksi (14.8.2020)

Tervehdys!

T√§ll√§ viikolla Ultraboy n√§htiin eka kertaa pitk√§st√§ aikaa estetunnilla. Ub:ll√§h√§n murtui etujalan s√§√§riluu lokakuussa 2018 ja silloin se oli koko talven lomalla. Kev√§√§ll√§ 2019 se sitten alkoi taas tekem√§√§n tuntit√∂it√§, koulutunteja. Tuo j√§i jotenkin meill√§ ‚ÄĚp√§√§lle‚ÄĚ ja tuosta murtuman tulosta asti ei tosiaan Ultraboy ole p√§√§ssyt esteille ennen t√§m√§n viikon keskiviikkoa 😊 Maltillisesti oli poika malttanut olla, toki intoa oli piisannut.

UB esteillä

Koulut on nyt alkaneet ja se tietää väistämättä syksyn lähestymistä. Tallillakin on jo hieman aloitettu syyshommia, eli oikeastaan tarhan siivousta. Puuhapete on siellä nyt pörrännyt melkeinpä koko viikon ja urakka jatkunee vielä muutaman päivän.

Tallin huoltoa

Huomenna alkaa myös maneesin pohjan uusiminen, joten pörinä senkun kiihtyy vaan viikonlopuksi. Laittelen sitten kuvia tännekin homman edetessä. Tarkoitus urakkaporukalla on painaa hommia lähes yötä päivää ja saada oma osansa valmiiksi maanantaihin mennessä, jolloinka kastelut ja siten tiivistäminen päästään aloittamaan heti maanantaiaamusta. Maneesi on siis toivottavasti käyttökunnossa heti maanantaina mikäli siihen tarvetta on.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (11.8.2020)

Tervehdys!

Eilen olikin meid√§n Laura hieman uudenlaisten haasteiden edess√§ ‚Äď Oulun raveissa, monten n√§yt√∂sl√§hd√∂ss√§ 😊 Ratsukseen Laura sai Emeraldin, joka osoittautuikin varsinaiseksi tuulisp√§√§ksi. Ratsukko viiletti vakuuttavasti heti l√§hd√∂st√§ murskavoittoon. Lauralle t√§m√§ oli ensimm√§inen kerta montesatulassa ja yleens√§kin ravihevosen kyydiss√§.

Laura ja Emerald

T√§n√§√§n on sitten ohjelmassa kes√§kauden viimeiset extrayks√§rit ja tallin toiminta palaa arkeen. P√§iv√§t siis hiljenev√§t kurssitoiminnan osalta, mutta illan tunnit jatkuvat normaaliin tapaan. Tuntiryhm√§t s√§ilyv√§t n√§ill√§ n√§kymin suht samoina, vain muutama on kysellyt vaihtoa eri p√§iv√§lle muiden harrastusten vaihtaessa paikkaa. Toki n√§it√§ muutoksia ryhm√§kokoonpanoihin joudutaan t√§ss√§ viel√§ elokuun aikana varmasti lis√§√§ j√§rkk√§√§m√§√§n, sill√§ koulut vaikuttavat varsinkin noiden alkuillan tuntien osallistujiin.  Eri paikkakunnalle muuttajia ei vaikuttaisi nyt kovin montaa olevan, eik√§ muutenkaan lopettajia. Joten t√§ll√§ hetkell√§ tilanne vaikuttaa silt√§, ett√§ uusia alkeisryhmi√§ ei pystyt√§ perustamaan. Moni jonoon ilmoittautunut on ihmetellyt, miksi emme aloita uutta ryhm√§√§ ja syy on siis ihan se, ett√§ meill√§ ei ole lukuj√§rjestyksess√§ tyhj√§√§ kellonaikaa mihin ryhm√§ pystytt√§isiin laittamaan.

Vaikka nyt koulut siis alkavat t√§ll√§ viikolla ja tallin toiminta normalisoituu on kes√§√§ viel√§ reippaasti j√§ljell√§. Ei siis muuta kuin nautitaan kaikki viel√§ loppukes√§n toivottavasti aurinkoisista ja l√§mpimist√§ keleist√§ 😊

- Helena -


Helenan Poksi (4.8.2020)

Tervehdys!

Koululaisten kesäloma alkaa olla lopuillaan ja jotkin ammatilliset oppilaitokset ovat aloittaneet lukukautensa jo tällä viikolla. Tallin toiminnassa koulujen alkaminen näkyy päivien hiljentymisenä, sillä kurssitoiminta loppuu tältä erää. Jotenkin tuntuu ihan hassulta miten tämä kesä ikään kuin hurahti vaan ohitse. Ja oikeastaan koko kevät katosi, sillä silloin maaliskuun puolessa välissä kun koronapandemia ilmaantui, tuntui, että aika pysähtyi ja siitä se on nyt yhtäkkiä hypännyt tähän elokuun alulle.

No mutta eipä se haittaa, kivasti on kevät ja kesä mennyt. Suunnitteilla olleet huoltohommat on saatu suoritettua ja nyt elokuun eka viikolla on henkilökunta vielä ehtinyt käydä kaikki hevosten varusteetkin perusteellisesti läpi.

Maneesin pohjan parannuksesta mainitsinkin viime poksissa ja nyt on sillekin asialle saatu p√§iv√§m√§√§r√§. Eli lauantaina 15.8. ilmaantuu sinne koneet hommaa hoitamaan 😊 Sama porukka ja sama idea kuin oli kent√§nkin suhteen. Moni teist√§ onkin muuten varmaan huomannut, ett√§ kent√§n aidasta uupuu viel√§ se alempi lauta kokonaan. Se tullaan kyll√§ laittamaan takaisin, mutta ensin on ollut hyv√§ harjoitella uuden lanan kanssa lanaamista ilman alalautaa. Sen puuttuminen on antanut hieman ‚ÄĚarmoa‚ÄĚ jos on meinannut menn√§ lanan kanssa mutkassa hieman pitk√§ksi, kuten minulle on muutaman kerran sattunut 😊 Toisekseen uutta hiekkaa on ollut helpompi vedell√§ koneella takaisin kun se on levinnyt kent√§n ulkopuolelle. Mutta se siis laitellaan takaisin t√§ss√§ todenn√§k√∂isesti l√§hiviikkoina. Me j√§√§d√§√§n Karin kanssa lomalle syyskuun alusta ja olemme poissa kolme viikkoa, joten sill√§kin pyrimme hoitamaan n√§it√§ juttuja nyt elokuussa.

Parin viikon p√§√§st√§ on tulossa Ousan j√§rjest√§m√§t koulukisat ‚Äď pitk√§st√§ aikaa. Aivan ihana oli jotenkin katsella kun ilmoitustaululla oli ilmoittautumistietoja ja kahvihuoneen p√∂yd√§ll√§ se p√∂ntt√∂ ilmoittautumisia varten. Tuli jotenkin tosi kiva tunne kun noita katseli. Kisoista l√∂ytyy lis√§tietoa Ousan omilta sivuilta.

Kovin paljon ei tosiaan taaskaan ollut kerrottavaa, joten eipä muuta kuin mukavaa viikkoa kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (28.7.2020)

Heppojen kesäloma on nyt lomailtu ja tunnit jatkuivat eilen tuttuun tapaan.

Heppojen loman aika on myös tallin vuosihuollon aikaa. Jälleen saatiin talli pestyä, tänä vuonna myös heinäladon osalta perusteellisemmin. Tuo tallin vuosittainen pesu onkin kyllä valtavan hyödyllinen, sitä ei jokseenkin hoksaakaan kesän alussa kuinka kauheasti sitä pölyä ja likaa on kaikkialle vuoden aikana kertynyt.

Monesti tässä vuosihuollon aikana tehdään myös maalauksia ym, mutta tälle vuodelle suunniteltuna ollut kentän pohjan perusparannus päädyttiin tekemään jo toukokuussa. Maneesinpohjan parannus on toki vielä tälle kaudelle suunnitelmissa, mutta sen kanssa ei nyt ole kauhean kiirusta.

Eilen siis py√∂r√§hti toiminta k√§yntiin, ilman ihmeempi√§ kommelluksia. Ty√∂vuoroon ilmaantui Petri ja Linda ja kuten joka vuosi, tuon huoltokatkon tiiviimm√§n ty√∂rupeaman j√§lkeen on ihana luovuttaa kansio ja puhelin ja vastuu henkil√∂kunnalle ja singahtaa itse lomalle ÔĀä T√§t√§ kirjoittaessani olen siis jo reissun p√§√§ll√§, takaisin hommissa viikonloppuna.

Mukavaa viikkoa kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (24.7.2020)

Tallin huoltoa Tallin huoltoa Tallin huoltoa Tallin huoltoa Tallin huoltoaHelenan Poksi (20.7.2020)

Tallilla tapahtuu.

Tallin huoltoa Tallin huoltoa

- Helena -


Helenan Poksi (12.7.2020)

Tervehdys!

Nyt onkin lurahtanut jo pidempi tovi sitten viime kirjoittelun ja nytkin tulin vain pikaisesti kertomaan uusista kasvoista toimistossa.

Maria

Aniaksen Maria on nimittäin kesätöissä huomisesta alkaen ja hänellä on tänä vuonna työvuoroissa myös iltavuoroja. Eli ensi viikolla maanantaista torstaihin on Maria vastaanottamassa asiakkaat ja touhuamassa tallin pään hommat. Alkuviikosta toki osittain vakiohenkilökunnan työparina.

- Helena -


Tutkinto ty√∂n ohella. Onnea vastavalmistuneelle hevosenhoitajalle!¬†ūü•≥ūüĎŹ

Linda valmistui!


Helenan Poksi (30.6.2020)

Tervehdys!

Vihdoinkin saatiin vett√§ taivaalta, tosin hieman ennakoimattomasti. S√§√§ennuste lupaili sateita vasta tiistaista alkaen ja tuo maanantain kuuro yll√§tti meid√§t silt√§ osin, ett√§ oltiin juuri koko viikonloppu kasteltu kentt√§√§ ihan l√§pim√§r√§ksi 😊 No toisaalta, painuupa nyt tuo uusi pohja varmasti kunnolla. Sen kanssa onkin saatu tehd√§ tosi paljon t√∂it√§ kun ei ole taivaalta tullut ollenkaan apuja. Uudet hiekat laitettiin 7.5. ja sen j√§lkeen ei ole kuin kerran satanut hieman reilummin ja kerran ripsautellut n√§enn√§isesti. Ollaan sitten lanattu sit√§ about joka p√§iv√§ ja kasteltu kaikki mahdollinen vapaana oleva aika. Viikonloppuisin ollaan laitettu kastelut p√§√§lle jo lauantaisin ja annettu rullata l√§pi viikonlopun. No nyt ei tarvinne t√§ll√§ viikolla kastella.

Kentän kastelua

Kesä etenee vauhdilla, ja nyt eletäänkin jo kesäkuun viimeistä päivää. Kovin paljon kerrottavaa tuolta talliarjesta minulla ei ole, sillä kaikki rullailee suhtkoht normaalisti.

Mutta tontin uusista asukkaista voisin toki mainita 😊 Aikaisemmin olen kertonut, ett√§ laitoimme reilusti p√∂ntt√∂j√§ ja r√§yst√§iden alle pes√§kuppeja linnuille. Ja jo nyt, heti n√§in eka kes√§n√§ on uusissa pesiss√§ asukkaita. Tosi mukava juttu!

Studio

Mukavaa viikkoa kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (22.6.2020)

Tervehdys!

T√§n√§ aamuna olikin meill√§ poikkeuksellista s√§pin√§√§ aamuvuorossa 😊 Karilla oli viel√§ hein√§nvienti kesken ja portti auki kun min√§ jo aloin p√§√§st√§m√§√§n hevosia ulos. Siit√§p√§ sitten ensimm√§isen√§ pihalle p√§√§sseet Magyar ja Julia k√∂p√∂tteliv√§t portista suoraan pihan puolelle. Min√§ jatkoin hevosten ulos p√§√§st√§mist√§ tiet√§m√§tt√§ asiasta ja kun Kari tuli kertomaan, oli melkein koko porukka jo ulkona. Muut siis kyll√§kin aitojen sis√§puolella. Menimme sitten hakemaan karkulaiset maneesin takaa, mutta hassua oli huomata kuinka koko lauma meni ihan sekaisin kun osa olikin aidan toisella puolella. Kaikki juoksentelivat ihmeiss√§√§n ja meniv√§t tuijottamaan sankareita aidalle. Tilanne oli kuitenkin ohi hetkess√§ ja Julia ja Magyarkin palautettuna laumaan.

Karkuteillä

On meillä muutaman kerran ollut näitä tilanteita, että portti on unohtunut auki. Heti toiminnan alussa, vuonna 2007 oli hevosia karkuteillä ja silloin kuuden hepan kopla oli painellut jo pitkälle kohti Hailuotoa, ennenkuin asia havaittiin. Kerran samaisena kesänä oli heppoja liikkeellä omin lupinsa tässä Niemenrannassa, kun me huomattiin ne ikkunasta ja käytiin korjaamassa talteen. Tuolloin eka vuonna ne tosiaan poistuivat tuosta tallin tontilta.

Sitten tuli muutos joskus noin kahdeksan vuotta sitten. Oli yksi lauantai-ilta, kun me mentiin Karin kanssa iltatalliin ja siell√§ oli parkkipaikan puoleinen aita kokonaan maassa, Elari pihalla tarhan aidan vieress√§ ja muut tarhan sis√§puolella. Teimme siin√§ iltatallin ja katsoimme sen j√§lkeen valvontakameroista mit√§ oikein oli tapahtunut. Tilanne oli edennyt siten, ett√§ Catleen oli j√§√§nyt jotenkin ‚ÄĚblokatuksi‚ÄĚ vesikupeille ja hypp√§si siit√§ aidan yli. Vet√§isi kuitenkin takasillaan aidan maahan menness√§√§n. Hetken kuluttua kamerasta n√§kyi kuinka Elarin p√§√§ ilmestyi esille ja se hiippaili maassa olevan aidan ylitse pihalle. Siin√§ ne sankarit sitten k√§veleskeliv√§t pihalla ja p√§√§tyiv√§t jonottamaan oven eteen sis√§lle p√§√§sy√§. Ovi ei tietenk√§√§n auennut ja Catleen p√§√§tyi hypp√§√§m√§√§n takaisin tarhaan aidan ylitse. Elari sitten p√§√§tti tehd√§ saman, mutta aina kiihdytetty√§√§n aitaa kohti iski sille pupu p√∂ksyyn ja se ei uskaltanut hypp√§√§m√§√§n. Hassua, ett√§ kumpikaan ei muistanut aidan olevan maassa siell√§ parkkipaikan luona, vaan ne pyrkiv√§t takaisin tarhaan siit√§ maneesin ja tallin v√§list√§. Niinp√§ Elari siis l√∂ytyi pihan puolelta. Mutta kukaan ei poistunut tontilta.

Ja viimeksi meillä oli koko lauma itsenäisesti verryttelemässä etupihalla tässä pari viikkoa sitten. Henkilökunnalla oli unohtunut portti auki ja kohta olikin koko jengi etupihalla. Siitä ne oli kuitenkin saatu samantien näppärästi takaisin tarhan puolelle.

Ja vaikka t√§st√§ nyt herk√§sti tulee k√§sitys, ett√§ hevoset ulkoilisivat itsen√§isesti v√§h√§n v√§li√§, ei todellisuus kuitenkaan ihan niin hupaisa ole 😊 Ovat siis olleet irti vain muutamia kertoja t√§ss√§ kaikkien vuosien aikana. Nyt vaan hassusti parin viikon sis√§ll√§ heti kaksikin kertaa.

Mukavaa helleviikkoa kaikille!

- Helena -


Hyvää Juhannusta!


Helenan Poksi (16.6.2020)

Tervehdys!

Meill√§ istutaan ku opetetaan 😊 Kuva viime perjantain mallista oppimisen kurssilta. Kuvassa on Petri ja Tessika, ja kurssin sis√§lt√∂n√§ oli ratsastajan asennon merkitys.  

Tessika

Nuo mallista oppimisen kurssit ovat nyt eka kertaa kesän ohjelmassa, sillä ideahan testattiin eka kertaa vasta tässä keväällä. Niitä ollaan nyt toteutettu useammalla eri teemalla, ja kaikista tähän asti olleista on kyllä tullut positiivinen vaikutelman. Perinteisistä kursseista erilaiset istuntaryhmät pitävät aina pintansa varatuimpien ryhmien joukossa, samoin eri tasoiset estekurssit. Tai noiden estekurssien kanssa menee aina jotenkin sykleittäin, tällä hetkellä ei vähän hypänneisiin ryhmiin oikein ole tulijoita ja toisinaan taas ne täyttyvät ensimmäiseksi. Tällä hetkellä eniten estepuolella kysyntää on ehkäpä noin 60cm tasolla. No mutta kovasti koitin tuonne kesän ohjelmaan kaikenlaista tunkea, osa ollaan muutettu kysynnän mukaisesti ja koko ajan koitetaan olla kuulolla toiveidenne suhteen.

Lindalta sain muuten nyt kuva-albumin toukokuun loppupuolella otetuista kuvista. Ohessa kuva Bekosta ja Meerist√§. Hauskaa t√§ss√§ kuvassa on se, kuinka syksyinen v√§rimaailma siin√§ on. Ja itseasiassa tuo v√§ritys oli kaikissa kyseisell√§ tunnilla otetuista kuvista, jotenkin ilta-aurinko laski j√§nn√§sti puiden rajaan v√§rj√§ten maiseman keltaiseksi 😊

Beko

Mukavaa viikkoa kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (10.6.2020)

Tervehdys!

Taas on reipas viikko vier√§ht√§nyt viime kerrasta kun t√§√§ll√§ kirjoittelin. Paljon on tapahtunut, ja toisaalta ei yht√§√§n mit√§√§n 😊 Talliarki py√∂rii ja hommat rullaa tuttuun tapaan. Tai siis toisaaltahan nyt on suurenakin poikkeuksena se, ett√§ t√§n√§ kes√§n√§ ei ole kausikorttia. N√§in meill√§ on ollut vain kerran ja se oli silloin vuonna 2007 kun aloitimme toimintamme toukokuussa ja kes√§ oli siin√§ heti toiminnan alettua. V√§litt√∂m√§sti vuodesta 2008 asti ollaan kes√§t menty kausikortilla ja ensi kes√§n√§ systeemiin palataan j√§lleen normaaliin tapaan.

Asiasta toiseen. Nyt kes√§n alettua on katsomossakin alkanut n√§ky√§ jo jonkin verran katsojia ja my√∂s kameroiden kanssa touhuajia. Ja itseasiassa olisi tosi kiva jos satutte saamaan hyvi√§ kuvia hevosista, niin laittaisitte minulle tulemaan ja saataisiin hevosten omille nettisivuille uutta materiaalia. Toukokuun lopulla saatiin muutamia kuvia Wendist√§, Magyarista, Juliasta ja Bekosta. Tessikalla meill√§ on tosi v√§h√§n kuvia, mit√§ en oikein k√§sit√§. Kun neitih√§n on todella monen suosikki ratsu, niin luulisi siit√§ l√∂ytyv√§n kovastikin kuvia 😊 Ja kaikille olisi muutenkin kiva saada uusia tuoreita kuvia laitettua, osalla on kuvat vuodelta nakki ja muusi. Joten jos teilt√§ l√∂ytyy hienoja otoksia ja haluatte niit√§ k√§ytt√∂√∂mme antaa, niin laittakaa tulemaan!

Päikkäreillä

Mukavaa viikkoa kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (1.6.2020)

Tervehdys!

Puuhapete hajosi, tai tarkemmin sanottuna sen eturenkaan vanne halkesi. Nyt se sitten seisoo keskell√§ kulkuv√§yl√§√§ kolmella tassulla odottamassa uutta vannetta 😊 Onneksi meill√§ on nyt tuo Tatu, jolla pystyt√§√§n hoitamaan lanaukset ja muitakin pienempi√§ traktorin hommia, jos vaikka vanteen tulo kest√§√§ pidemp√§√§nkin. Toki sielt√§ mist√§ noita traktorin varaosia ollaan aina tilattu on l√§hetykset saapuneet hyvinkin nopeasti.

Tatu auttaa

Eilen eteni my√∂s Lindan opiskelut tietyn harppauksen ‚Äď nyt on viimeinen ratsastusn√§ytt√∂ tehtyn√§, estejuttu Wendin kanssa. Piakkoin siis p√§√§st√§√§nkin onnittelemaan Lindaa opintojen valmistumisesta.

Linda ja Wendi

Kes√§kuu on nyt alkanut ja koululaisilla pitk√§ kes√§loma. Nauttikaahan lomastanne ja toki kaikki te aikuisetkin joilla moinen on 😊

- Helena -


Helenan Poksi (28.5.2020)

Tervehdys!

Muutamat teist√§ ovatkin jo n√§hneet tallin uusimman vahvistuksen Hedan 😊. T√§m√§ ihana pikkuinen on meid√§n Lotan uusi yst√§v√§, joka tulee siis py√∂rim√§√§n tallilla s√§√§nn√∂llisen ep√§s√§√§nn√∂llisesti. Rodultaan Heda on k√§√§pi√∂snautseri ja nyt sill√§ on ik√§√§ aika tarkalleen 5kk. Pennun s√§hl√§ys on muuttunut murrosik√§isen temperamentiksi ja Heda onkin suurella egollaan ja syd√§mell√§√§n hurmannut meid√§n perheen ihan kokonaan.

Heda

Tästä koira-asiasta tuleekin mieleeni nyt sujuvasti kissa-asiat. Minulta on tässä vuosien saatossa kyselty useitakin kertoja miksi meidän tallilla ei ole kissaa. Kissathan nimittäin aikalailla kuuluvat tallimiljööseen. Kyse ei ole siitä, ettenkö tykkäisi kissoista, vaan siitä että meillä olisi kissalla vaikea elellä. Meillä kun ei ole yksityishevosia ja talli on siten suljettuna aukioloaikojen ulkopuolella ei kissat pääsisi vapaasti liikkumaan talliin ja ulos. Ja esim. sunnuntaisin jos kissa menisi aamutallin aikana pihalle joutuisi se kärvöttelemään ihan iltaan asti ulkona, koska tallilla ei kulje ketään. Ja kovilla pakkasilla tämä olisi todellinen ongelma.

Toukokuu alkaa olla hurahtanut lopuilleen ja kes√§ on siis aluillaan. Kes√§n kurssitarjonta on nyt julkaistu kokonaan ja min√§ olen kyll√§ ihan yll√§tt√§nyt kurssien ja varsinkin yksityistuntien kysynn√§st√§. Hein√§kuun tarjonta julkaistiin toissap√§iv√§n√§ alkuillasta, ja jo eilen aamulla oli tosi paljon varauksia merkittyn√§. Osa teist√§ jotka olisitte yksityistunnin halunneet, olette valitettavasti j√§√§neet ilman aikaa ja t√§m√§ on tosi halju tilanne.  Mielell√§mme laittaisimme tarjolle aikoja kaikille, mutta meid√§n t√§ytyy nyt kuitenkin huomioida hevosten ty√∂m√§√§r√§ ja suhteuttaa extratarjonta siihen arvioituna perustunneilla olevat peruutuspaikat. Ja toki t√§m√§n arvioinnin tekeminen on nyt hieman haastavaa, sill√§ tilanne on meille kokonaisuudessaan uudenlainen. Viimeiset 12 vuotta meill√§ on ollut kes√§n myynti kausikortilla vakiotuntien osalta ja olen n√§in pystynyt laskemaan paljonko asiakkaita niill√§ k√§y ja lis√§√§m√§√§n kurssitarjonnan tuon mukaisesti. Nyt kun ei  ole kausikorttia joudun ik√§√§nkuin p√§√§st√§ni keksim√§√§n arvion paljonko tunneilla tulee olemaan ratsastajia. Ja n√§ill√§ arvioilla tehtyn√§ ollaan nyt extratarjonta suunniteltu. Jos n√§ytt√§√§, ett√§ pystymme laittamaan tunteja lis√§√§, niin ilman muuta lis√§√§mme niit√§ pitkin kes√§√§. T√§ll√§ haavaa t√§ytyy nyt vain toivoa, ett√§ kaikki halukkaat mahtuvat kuitenkin ainakin tunneille.

Mukavaa kesänalun odotusta!

- Helena -


Helenan Poksi (21.5.2020)

Tervehdys!

Kent√§n pinta on nyt siis uusittu, kuten olenkin jo aikaisemmin k√§ynyt t√§ss√§ kertomassa, joten jospa sit√§ nyt alkaisi pikkuhiljaa muitakin ajatuksia pulpahdella aivoista 😊 Tuo kentt√§homma on nimitt√§in ollut aikalailla tiiviisti ajatuksissa, sill√§ nuo on aina aivan tosi hankalia juttuja. Silloin kun koko tallia rakennettiin oli minulle maansiirtoty√∂t se vaikein asia, tai oikeastaan tarkemmin sanottuna tallin ilmastoinnin kanssa haastavin asia. Nuo molemmat asiat kun on sellaisia, ett√§ niist√§ ei oikein l√∂ydy kunnolla faktaa johon omia p√§√§t√∂ksi√§ ja valintoja pohjata. Ja n√§iden kent√§n/ maneesin pohjien kanssa on viel√§ tietysti sekin vaikuttamassa asiaan, ett√§ mik√§ on maan laatu ymp√§rill√§ ja millaiseen paikkaan yleens√§kin kentt√§ tehd√§√§n.

No nyt on joka tapauksessa kentän pintaan liittyvät ratkaisut tehtynä ja voisin jopa melkein uskaltautua sanomaan olevani tyytyväinen. Toki kenttä nyt 3 päivän jälkeen on vielä turhan pehmyt, mutta asettunut selkeästi päivä päivältä paremmaksi. Ja vaikuttaa kyllä lupaavalta. Toki asiaa auttaisi ihan hirmuisesti jos tuolta taivaalta saataisiin oikein kunnolla vettä, sillä tällä hetkellä olemme puhtaasti kaivoveden varassa. Toki kenttää lanataan nyt joka päivä, mutta kyllä se tehokkain tiivistämistapa on kastelu.

T√§ll√§ hetkell√§ siis elet√§√§n jo Helatorstaita ja seh√§n tiet√§√§ sit√§, ett√§ kes√§ on jo ihan ovella. T√§m√§n p√§iv√§n kelikin kyll√§ viittaa jo hyvinkin kes√§n alkamiseen, oli meinaa aikas kuuma toppatakissa tallilla touhuilla. Tarhasta kun heppoja pyydystin meinasi ihan jo hiki tulla, varsinkin kun Alastra on nyt keksinyt ettei tule minua l√§hellek√§√§n. Se oli jo tiistaina, kun menin tarhaan hakemaan heppoja, hyvin ep√§luuloinen ja poistui takavasempaan minut n√§hty√§√§n. T√§n√§√§n se oli suorastaan hassu. K√§vin aamup√§iv√§ll√§ ihan vaan asiakseen tarhassa antamassa hepoille herkkuja ja kehumassa luoksetulemisesta - Alastra oli etunen√§ss√§ minun ymp√§rill√§ni. Kun sitten menin iltap√§iv√§ll√§ hakemaan kurssiheppoja sis√§√§n, h√§ipyi Alastra tarhan per√§lle heti minut n√§hty√§√§n. Ja jos v√§h√§nk√§√§n koitin sit√§ l√§hesty√§, eteni se aina eri p√§√§tyyn 😊 No sain kuitenkin kurssihepat kasaan, sill√§ onneksi teill√§ asiakkailla vaikuttaisi aina olevan useampia vaihtoehtoja kenell√§ tykk√§√§tte ratsastaa.

Mukavaa vapaapäivää kaikille joilla sellainen on!

- Helena -


Helenan Poksi (18.5.2020)

Tänään kenttä jyrsittiin ja korkattiin.

Kenttäremontti Kenttäremontti


- Helena -


Helenan Poksi (17.5.2020)

Ratsastuskent√§n pinta uusittiin. Ty√∂t aloitettiin 6.5. y√∂ll√§ korjaamalla kent√§n kallistukset. Aikaisin t√§n√§√§n oli uuden hiekan vuoro ja huomenna viel√§ saapuu jyrsin sekoittamaan pintaan tiiviimp√§√§ vanhaa pohja-ainesta ūüöúūüöõūüĆě #√§l√§tulepahakakku #osrk #talliarkipy√∂rii @ Oulunsalon Ratsastuskoulu

Kenttäremontti KenttäremonttiHelenan Poksi (6.5.2020)

Tervehdys!

Viimeksi kerroin, että kentälle tulee uudet hiekat nyt viikonloppuna/maanantaina. Mutta tuohon asiaan tulikin muutos. Silloin kun kenttä muotoiltiin, kävi ilmi että pienellä alueella oli kentän pohjassa vielä routaa. Päätettiin sitten, että annetaan pohjan kuivua rauhassa ja siirrettiin hiekkojen tuloa viikolla. Mutta niilläpä nyt ei niin kiire olekaan, kenttä on ollut kuulemma oikein hyvä nyt ratsastella.

T√§n√§ aamuna oli hieman hassu olo kun menin t√∂ihin - maa oli ihan valkoisenaan lumesta. Toki olin jo illalla huomannut s√§√§ennusteesta, ett√§ sadella aikoo ja j√§tin hevoset y√∂ksi sis√§lle. Mutta kyll√§ tuo lumi silti tuntui hassulta, hepatkin katselivat sit√§ hieman h√§mill√§√§n ulos p√§√§stess√§√§n 😊

Faido

Ensi viikolle lisättiin kurssitunteja Helatorstaille ja viikonlopulle. Helatorstaina on perinteisesti jo vuosia ollut Ousan järjestämät kisat, mutta nyt kun kisoja ei näissä olosuhteissa voi järjestää, laitoimme siihen muutaman esteryhmän. Tuonne viikonlopuille 23.5. laitettiin kurssiryhmiä, joihin Linda hoksasi ehdottaa tuota videointia. Itse en olisi tullut ajatelleeksi, mutta varmastikin teistä tosiaan moni kokee jo kaipaavansa videoita. Koko keväänhän on katsomo ollut suljettuna ja kuvaajia ei siis ole pystynyt paikalla olemaan.

Nythän toki ulkokatsomoa ei olla kokonaan suljettu, mutta siinäkin oleilun suhteen toivomme vielä kaikilta malttia! Nyt tämä vaihe, kun koronaan liittyviä rajoituksia aletaan purkamaan, aiheuttaa väistämättä tartuntojen lisääntymisen. Siksi olisi nyt hyvin tärkeää, että kaikki kunnioittaisivat turvavälejä ja pitäisivät etäisyyttä toisiinsa kaikissa tilanteissa. Ja tietysti siis kaikkia muitakin ohjeita tulee muistaa edelleen huolella noudattaa.

Jaahas, mitäs tässä muuta onkaan viikon aikana tapahtunut. No ainakin linnunpesiä ollaan lisätty. Aikaisemmin keväällä laitettiin puihin 10 linnunpönttöä tinteille ja nyt viime viikolla laittoi Kari räystäiden alle 10 pääskysille ostettua pesää.

Pääskynpesät Pääskynpesät


Toivottavasti nyt saataisiin kaikkiin koteihin asukkaat. Meill√§ on siis 20 kotia, ja kun olen lukenut, ett√§ yksi pesue sy√∂ 1000 lent√§v√§√§ √∂t√∂kk√§√§ vuorokaudessa, v√§henisi siis meid√§n ihmisten kiusana olevien √∂t√∂k√∂iden m√§√§r√§ 20000 kappaleella joka vuorokausi 😮

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (6.5.2020)

Tervehdys!

Tälle kesälle suunnitteilla olleet kentän parannustoimet päätettiinkin aikaistaa ja aloittaa hommat jo nyt. Eilen illalla tuntien jälkeen me käytiin Karin kanssa ottamassa kentän aidasta alalaudat pois, jotta kaivuri pääsee kunnolla korjaamaan kentän kallistukset. Kaivuri sitten touhusi oman osansa alkuyöstä ja aamulla aikaisin tuli kentälle pöristelemään pyöräkuormaaja. Sitten lanattiin. Kentällä ratsastellaan nyt normaalisti ja näillä näkymin viikonloppuna siihen tulee uudet pintahiekat. Kentän kallistukset siis korjataan ja pintakerrokset uusitaan. Tai tarkemmin sanottuna nyt tulee pintaa 10cm ja loppukesästä tai alkusyksystä laitamme sitten toisen kierroksen. Näin kenttä ei mene liian pehmeäksi ja saadaan pidettyä koko ajan käytössä.

Kenttäremontti Kenttäremontti Kenttäremontti Kenttäremontti


Eilen k√§vinkin laittamassa tietoa tuosta meille hankitusta uudesta pikku traktorista 😊 Tuo pikkukaveri hankittiin ennen kaikkea lanaushommiin ja ajatus on, ett√§ koko henkil√∂kunta pystyy sill√§ sitten n√§pp√§r√§sti lanaa vet√§m√§√§n.

Eli yhteenvetona voisin oikeastaan todeta, että tämän kesän suunnitelmat olivat parantaa kenttää ja mahdollistaa lanaamisten sujuvuus kentän ja myös maneesin osalta. Ja nyt kun ei olla vielä pystytty näissä olosuhteissa kesän suunnitelmia vahvistamaan, päätettiin nuo tarvittavat parannusjutut toteuttaa heti.

Ulkokentällä ratsastamiseen liittyen on nyt muuten herännyt kysymys tuntien seuraamisesta katsomosta käsin. Ja sehän on sinällään ihan ok, kunhan vaan katsomossa olijat huolehtivat turvaväleistä ja katsovat että paikalla ei ole 10 henkeä enempää. Toki toivomme teiltä tuon katsomossa oleilun suhteen vielä kovasti malttia.

Lasten vanhempien suhteen olemme alkaneet pohtia muuttaisimmeko toimintatapojamme ihan pysyvästikin. Olemme nimittäin havainneet ihan selkeän eron lasten kanssa sen jälkeen kun katsomo suljettiin ja vanhempia ei ole enää ollut paikalla tuntien aikana. Lapset keskittyvät opettajaan ja ovat rennompia. Oppiminen on ollut huomattavasti helpompaa. Tästä syystä mietimme olisiko järkevää tulla esittämään vanhemmille toivomus, että tunteja seurattaisiin vaikka esim. joka kuun eka viikolla. Tästä ajatuksesta voisi minulle mielellään laittaa palautetta s-postilla ja kertoa omia ajatuksia tämän suhteen tallilla henkilökunnallekin.

- Helena -


Helenan Poksi (30.4.2020)

Tervehdys!

Viimeksi kerroin tuosta mallista oppimisen kurssista ja nyt laitoimmekin sitä heti lisää jo tähän toukokuulle. Ja itseasiassa tähän hetkeen samoilla teemoilla, sillä moni ei mahtunut mukaan tuohon ensimmäiseen kurssi-iltaan. Palautteet mitä tuosta eka kerrasta saatiin olivat sen verran hyviä, että jatkamme näitä nyt ainakin toistaiseksi. Ja laitettiin tähän toukokuulle myös pari normitavalla olevaa extratuntia. Tuo uusi bannerin kuvahan on muuten napattuna juurikin tuosta ekasta mallista oppimisen kurssi-illasta. Katsojia ei toki paikalla saanut olla, mutta toimitin työvuorossa olleelle Hennalle kameran ja Henna kuvasi muutaman ryhmän alussa olleet demo-osiot.

Tänään se olisi sitten jo vapunaatto. Tänä vuonna hyvinkin erilainen myös tallin toiminnassa. Meillä pidetään poikkeuksellisesti tunnit tänään ja huomennakin, sillä aika iso osa teistä ei taida vappua silleesti juhlia, ettei ratsastamaan haluaisi tulla. Ainakin listoista pääteltynä - tunnit ovat aikalailla täynnä. Heppojen kannalta tämä vappu tarkoittaa myös aina muutosta, nimittäin tarhailuajan pitenemistä. Perinteisesti ne ovat joka vuosi päässeet eka kertaa yöksi ulos juurikin tässä 30.4.Tänä vuonna, kun huomenna on tunnit, ei tuota toteuteta. Ja viime vuosi oli myöskin poikkeus, silloin oli eka kertaa 12 vuoteen tarha vielä jäässä ja tosi kylmää. Tänä vuonna ajatus on tehdä tuo siirtymä kuitenkin heti lauantai/sunnuntai yönä.

Mutta t√§n√§ vuonna menn√§√§n siis t√§ll√§ tapaa, ensi vuonna toivottavasti jo vanhaan malliin 😊 Ja muistakaa nyt kuitenkin vappua juhlia, juoda simaa ja paistella munkkeja.

Eli mukavaa vappua kaikille!

Vappupallot

- Helena -

Helenan Poksi (22.4.2020)

Tervehdys!

Ratsastuskent√§n sulatushommia ollaan kovasti t√§ss√§ touhuiltu ja sunnuntaina Kari saikin jo Puuhapetell√§ kauhottua koko kent√§n ‚ÄĚtyhj√§ksi‚ÄĚ. Eilen oli jo viimeisetkin j√§√§t k√§yt√§nn√∂ss√§ sulaneet ja kent√§n etuosa on jo pystytty ajelemaan my√∂s karhilla. Toiveissa onkin, ett√§ kentt√§ olisi jo loppuviikosta ainakin osittain k√§ytt√∂kunnossa 😊  

Kevään tekoa

Puuhapetellä on nyt muutenkin ollut kovasti hommia, heppojen ulkoitutarhankin kevätsiivous on nimittäin aloitettu.

Kevään tekoa

Meillä nuo siivoiluhommat onnistuu hyvin vaikka hepatkin ovatkin tarhassa, jaetaan vaan heinät toiseen päätyyn ja kukaan niistä ei oikeastaan jaksa traktorista sen kummemmin kiinnostua. Julia on tässä asiassa ainut poikkeus, sitä toisinaan kiinnostaa Puuhapeten touhuilut ja se saattaa kulkea jopa perässäkin päätä kallistellen ihmettelemässä.

Viime lauantaina toteutettiin meillä eka kertaa mallista oppimisen kurssi. Tuossa kurssissa oli ideana, että on etukäteen kerrottu teema ja opettaja näyttää tunnin alussa ratsain miten tehtävä suoritetaan. Kurssilaisilta pyydettiin eilen nimettömänä palautetta kurssista ja noiden palautteiden pohjalta voin kyllä todeta, että tulemme järjestämään vastaavia uudestaankin. Noilla samoilla ja eri teemoilla! Ohessa Henna Penttilän ottama kuva Petristä ja Fellasta.

Fella

Muuten ei tallilla nyt taidakaan olla sen ihmeempiä tapahtunut. Palaillaan siis taas asiaan.

Mukavaa viikkoa kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (14.4.2020)

Onnistui 😊 Saatiin letkut irti maasta ja nyt pumpataan kaivosta kasteluvesi lumen p√§√§lle. Katsotaan nyt huvin vuoksi auttaisiko t√§m√§ kent√§n sulamiseen 😊

Kevätsade(tin)

- Helena -


Helenan Poksi (12.4.2020)

Tervehdys!

Nyt ollaan kyllä saatu nauttia ihan järjettömän hienoista keleistä, aurinko on paistanut kirkkaalta taivaalta ja on ollut mahtavan näköistä. Ohessa kuva viime viikolta kun olin aamulla päästänyt porukan pihalle.

Pääsiäisenä

Lumet ovat kohta sulaneet ja alkaa hevosten kannalta se kivin kausi, kes√§ jolloin siis saa ulkoilla y√∂ll√§kin 😊 Tarhassa toki on viel√§ j√§√§t√§ ja t√§ytyy odottaa, ett√§ se sulkaa pois, jotta hepat voivat nukkua kuivalla maalla. Sen mit√§ nyt malttavat nukkua. Eka √∂iden j√§lkeen on nimitt√§in aina n√§ht√§viss√§ hieman v√§s√§ht√§nytt√§ porukkaa, toki ne sitten aika pian jo asiaan rutinoituvat ja saavat kunnon unet taivasallakin.

Kentt√§√§kin olen jo alkanut himoita k√§ytt√∂√∂n ja kovasti olen katsellut kuinka siit√§ lumi pakenee. Etuosa onkin jo ihan sula, mutta takana on viel√§ lunta. T√§n√§√§n me ajateltiin Karin kanssa tuntien j√§lkeen hieman kokeilla sulattaa noita loppujakin lumia, ajatuksena on kaivella sadettimet esille ja suihkuttaa vett√§ kaivosta lumen p√§√§lle 😊 N√§in saataisiin lumet sulamaan kerralla ja sitten vaan odotettaisiin ett√§ kuivuu. Kuivumisen pit√§isikin nyt olla aikaisempia vuosia nopeampaa, sill√§ kent√§n takaosan maastoaluehan muotoiltiin uusiksi ja ojat avattiin vet√§m√§√§n kunnolla. Katsotaanpa siis josko p√§√§st√§isiin jo piankin kent√§lle.

Pääsiäinen on nyt puolessa välissä ja tallin arjessa nämä pyhät näkyvät erilaisina kurssijuttuina. On ollut hyvin vaihtelevasti esteryhmiä ja erilaisia sileän ryhmiä ja mukavasti niissä onkin ollut osallistujia.

Pääsiäisenä

Mukavaa pääsiäistä kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (6.4.2020)

Tervehdys!

Viime lauantaina oli meillä ensimmäistä kertaa ajokurssi. Vetohevosina olivat Silveri ja Paula. Silveri suoriutui roolistaan kuin vanha konkari konsanaan, sitä vastoin Paulaa oli hieman jännittänyt aina se hetki kun ohjastaja kärryissä oli vaihtunut. Vaikkakin kokonaisuudessaan myös Paula oli hienosti hommansa hoitanut. Kurssilaisilta sain myös samantien positiivista palautetta, joten katsotaanpa josko tällainen laitettaisiin tarjolle toisenkin kerran. Alunperinhän tämäkin idea oli asiakaspalautteiden antia.

Laskiaisrieha Laskiaisrieha


Kurssi-ideoita ja muitakin ehdotuksia kannattaa siis laitella tulemaan ja muutoinkin kuin palautteiden mukana. Itsestä tuntuu välillä, että ajatukset pyörii vain samoja ratoja ja vanhat kurssit toistavat itseään. Toki nyt poikkeusjärjestelyiden aikana on muutama juttu jouduttu siirtämään/jättämään odottamaan tulevaa, mutta nekin laitetaan sitten aikanaan. Yhtenä oli se käsittelykurssi, ja toisena on esim.demokurssi. Tuo demo meillä oli työvuorolistalla huhtikuulle, mutta lähikontaktien välttämiseksi se siirtyy kesälle/syksylle. Siinä kun on ajatuksena aina se, että opitaan seuraamalla demoa, eli katsojia istuu lähekkäin.

Derby on monelle tuttu juttu ja se löytyy myös huhtikuun työvuorolistalta. Tosin nyt kevät ei näytäkään enää etenevän niin vauhdilla kuin silloin listoja tehdessäni, joten voipi olla ettei tarha ole vielä huhtikuussa derbylle riittävän sula. Jos näin käy, niin laitetaan se kuitenkin heti toukokuulle.

Tässä kuussa on tulossa vielä pääsiäisen juttujen lisäksi mallista oppimisen kurssitunteja. Nuo ovat nyt tarjolla ihan uutena kokeiluna ja ainakin hyvän vastaanoton ne saivat, ryhmät nimittäin täyttyivät muutamassa päivässä. Kuulostellaan sitten kurssilaisilta ja Petriltä miten homma käytännössä sutjahti ja jos kokonaisuus oli hyvä laitetaan niitä uudestaankin. Toukokuun työvuoroihin on vastaaville jo varattuna tilaa.

Jaahas, mit√§k√∂h√§n sit√§ viel√§ 😊 Eip√§ oikeastaan kummempia. Mukavaa p√§√§si√§isen odotusta voisin toki viel√§ kaikille toivotella!

- Helena -


Helenan Poksi (28.3.2020)

Tervehdys!

‚ÄĚEteenp√§in, sanoi mummo lumessa‚ÄĚ. Nyt voisi sanoa ett√§ sananlasku kerrankin osuu ja uppoaa 😊 Tai jokseenkin uppoaa, meill√§h√§n t√§√§ll√§ pohjoisessa on kuitenkin tilanne viel√§ varsin hyv√§, ainakin Etel√§-Suomeen verrattuna. Puhumattakaan muista maista.

Hevosalan kannalta on Suomen Ratsastajainliitto ollut nyt my√∂s kovasti huolissaan. T√§m√§n tilanteen pel√§t√§√§n vaikuttavan pitk√§ll√§ juoksulla, ihan hevoskasvatusta my√∂ten koko alaan. Parhaillaan on menossa tammojen siemennysaika ja nyt kun etel√§ss√§ on rajat kiinni, ei tammojen kuljetus oriasemille ole itsest√§√§nselvyys. Samoin rahtiliikenne on paljolti v√§hentynyt ja tuoresperman kuljetukset hankaloituneet, varsinkin ulkomailta tuotavien l√§hetysten osalta. Uudenmaan rajojen sulkemisen my√∂t√§ on tullut ajankohtaiseksi selvitt√§√§ my√∂s se, saako hevosen k√§yd√§ hoitamassa/liikuttamassa jos asuu eri puolilla rajaa hevosen kanssa. Tai saako hevosia kuljettaa rajan yli esim. el√§inl√§√§k√§rille muissa kuin akuutisti henke√§ uhkaavissa tilanteissa. 

Etel√§-Suomessa on my√∂s joitakin talleja suljettu ja siell√§ on nyt kovasti huolenaiheena hevosten hoito- ja liikutusasiat. Kun hevonen joka on tottunut liikkumaan useita tunteja illassa j√§tet√§√§nkin yht√§kki√§ seisomaan, on vakavasti vaarana suolistoh√§iri√∂t ja sit√§ kautta √§hkykuolemat. Ja jostakin luin my√∂s siit√§ kuinka joillakin talleilla (ilmeisesti enemm√§n ravipuolella) jopa pel√§t√§√§n, ett√§ varat eiv√§t riit√§ el√§inten yll√§pitoon. Ravipuolella ollaankin menett√§m√§ss√§ valtavat tulot. Hippoksen laskujen mukaan raviradat menett√§v√§t keskim√§√§rin 30 000e/kk ja ohjastajille jaettavia palkintorahoja j√§√§ nyt ravien loppumisen my√∂t√§ jakamatta 1.2 miljoonaa euroa ja seisokin jatkuessa toukokuun loppuun 4.3 miljoonaa euroa ja t√§m√§ n√§kyy isona lovena ohjastajien ja ravitallien tuloissa.

Poksin pohjana olin lueskellut tätä Maaseudun Tulevaisuus -lehden artikkelia.

Ja lopuksi voisi kai todeta, ett√§ murehtimalla t√§m√§ tilanne ei parane. P√§iv√§ kerrallaan jatketaan, eteenp√§in kev√§tauringon valossa 😊

- Helena -


Helenan Poksi (26.3.2020)

Tervehdys!

Talvella törmäsin artikkeliin lintujen pesimisestä ja poikasten ruokinnasta. Samaisessa artikkelissa mainittiin että yksi pesivä lintupari syö n. 1000 hyttystä/muuta lentävää hyönteistä vuorokaudessa. Niinpä pörhälsin välittömästi Motonettiin tilaamaan näin alkajaisiksi 10 linnunpönttöä. Tänään sitten Kari pääsi kiipeilemään.

Laskiaisrieha Laskiaisrieha Laskiaisrieha


J√§rein asein hyttysten torjuntaan 😊

- Helena -


Helenan Poksi (22.3.2020)

Tervehdys!

Viimeiset pari viikkoa ollaan oikeastaan joka paikassa keskitytty vain koronavirukseen, niin kuin nyt aikalailla täytyykin tehdä! Varotoimia on tehty paljon ja ne näkyvät koko ajan myös tallin arjessa, varmasti myös jokaiselle teistä asiakkaistakin.

Mutta nyt ajattelin tulla kertomaan hieman tallin normijutuistakin. Eilen illalla päivitin facebookkiin kuvan Magyarista iltapesulla ja tässäpä samainen kuva tännekin.

Magyar

Itse teen enimm√§kseen juurikin n√§it√§ viikonloppujen ilta- ja sunnuntain aamuvuoroja ja toisinaan tulee varsinkin lauantai iltaisin heppailtua ihan omaksi iloksenikin 😊 Eilen tuosta touhuilusta p√§√§si nauttimaan Magyar, tosin jos herralta itselt√§√§n kysytt√§isiin ei tuo iltapesu mik√§√§n nautinto ole. Tai no, eip√§ sit√§ tied√§ miten asian kokee, n√§tisti aina pesarilla seisoskelee. Samalla k√§ytin pesulla my√∂s Wendin ja Danituksen.

Danituksen tilanteesta voisinkin nyt mainita, että vaikuttaisi piikitys tehonneen. Moni varmaan muistaa kun kerroin meidän käyneen sen kanssa klinikalla silloin kun oli epämääristä ontumista, ja kuinka diagnoosin tekeminen jäi aika pitkälle arvailujen varaan. Danitus nimittäin liihotteli ontumatta komeaa ravia koko tutkimuksen ajan, eikä ontumisesta ollut tietoakaan. Tuolloin kuitenkin päädyttiin arvelemaan vasemman etujalan vuohisnivelen lievää tulehdusta ja hoidettiin se. Odottamaan sitten jäätiin poistuuko vaiva vai uusiiko samantien. Nyt tilanne onneksi vaikuttaisi lupaavalta, oireet eivät ole ainakaan vielä palanneet.

Näin sunnuntaiaamuisin on Elarilla tapana aina heti ulos päästyään piehtaroida, tämä toistuu ainakin kaikkina niinä sunnuntaiaamuina kun minä olen työvuorossa. Pitäisi joskus kysyä Oonalta - joka siis myös sunnuntaivuoroja tekee - harrastaako Elari tuota samaa silloinkin. Tässäpä kuva tämän aamun kieriskelystä.

Elari

T√§n√§ sunnuntaina oli kyll√§ my√∂s jotain erikoisempaakin, nimitt√§in Paulalla. Se p√§√§si verestelem√§√§n taitojaan k√§rryjen edess√§ 😊 Toki se on meill√§ olonsakin aikana jo ainakin kerran aikaisemmin saanut toimia k√§rryjen kanssa, joten ihan uutta juttua ei t√§m√§ kuitenkaan ollut.

Paula Paula

Lopuksi voisin vielä mainita, että tiistaina meillä aloittaa harjoittelija. Sara Parkkinen opiskelee Ylä-Savon Ammattiopistolla ja nyt on siis alkamassa yhteensä n. kolmen viikon harjoittelu huhtikuun loppuun asti. Saraa tullaan näkemään tallilla myös iltavuoroissa ja lauantaisin, joten käykäähän vilkaisemassa kuva henkilökuntasivuilta.

- Helena -


Helenan Poksi (17.3.2020)

Hei taas!

Nyt ollaankin maanantain jälkeen tehty lisää muutoksia. On rajoitettu tallilla liikkumista, lisätty käsienpesupisteitä ja muutettu toimintaa varusteiden säilyttämisen osalta. Noista kaikista poikkeustoimista lukee kuitenkin tuossa vieressä, joten niistä ei sen enempää.

Petrin poissaolosta kerroin edellisess√§ poksissa ja lupailin lis√§tietoa l√§hiaikoina. Nyt tulin sen asian tiimoilta kertomaan, ett√§ Petri on poissa viel√§ ensi viikon. Petri siis k√§vi talvilomallaan piipahtamassa ulkomailla ja on sen vuoksi nyt suositellun 14 vrk kotona. Petrin kanssa sovimme, ett√§ voin t√§m√§n kertoa. Et√§t√∂in√§ Petri toki tekee suunnitelmia jne. mutta yhten√§ et√§juttuna tulemme tarjoamaan open puhelinaikaa 😊

Joskus muutama vuosi sitten on tällaista nimittäin ainakin kyselty, ja nyt meillä on oiva tilaisuus sellaisia aikoja laittaa. Niistä löytyy tarkemmat tiedot tuosta viereltä. Katsotaan josko tällaisellekin on kysyntää. Toki tässä vaiheessa haluamme sen tarjota ihan ilman korvausta, mutta mikäli kysyntää on ja tätä tullaan jatkossa jatkamaan, joudumme pohtimaan siitä työaikakustannuksien takia jotain korvausta. Mutta senpä nyt näkee, onko kenelläkään tälle oikeasti tarvetta.

Kovasti tekisi mieli toivotella kaikille ihania aurinkoisia päiviä, mutta jokseenkin se tuntuu hieman kornilta. Mutta toisaalta, kaiken tämän koronapaniikin ohessa tulisi muistaa nauttia positiivisistakin asioista. Ja unohtaa tuo koronakin edes hetkeksi, mennä ulos, nauttia auringosta ja luonnosta. Joten itseasiassa päätän siis sittenkin toivotella kaikille

Ihania aurinkoisia päiviä!

- Helena -


Helenan Poksi (15.3.2020)

Tervehdys!

Nyt ollaankin ihan uuden äärellä ja toimitaan kyllä ihan odottamattomassa tilanteessa. Tällaista ei moni olisi varmasti osannut villeimmissä ajatuksissaankaan ajatella - pandemia joka ravistelee jo täällä kotosuomessakin.

Me ollaan kovasti nyt seurattu ohjeistuksia sosiaali- ja terveysministeri√∂n, ulkoministeri√∂n ja thl:n tahoilta. Lis√§ksi tietysti seuraamme omaa kattoj√§rjest√∂√§mme, Srl:√§√§. Ohjeistuksien pohjalta on sitten tallilla tehty muutoksia. Pyyhkeet on poistuneet vessasta ja tilalla on paperiteline. Kahvihuone on ‚ÄĚriisuttu‚ÄĚ ja siivouksien suhteen ollaan yh√§ tarkempia. K√§sidesi√§ l√∂ytyy toimiston p√∂yd√§lt√§.

Noiden mallistaoppimistuntien suhteen joudumme my√∂s tekem√§√§n muutoksia ja niihin liittyen tiedotamme aina p√§iv√§ kerrallaan. Meill√§kin t√§m√§ koronaviruspandemia nimitt√§in on jo vaikuttanut sen, ett√§ Petrin poissaolo t√∂ist√§ jatkuu viel√§ ainakin ensi viikon. Ja n√§in ollen joudumme tekem√§√§n opettajavaihdoksia ja uskoisin, ett√§ nuo mallissaoppimiset on sitten kivempia ottaa mahdollisuuksien mukaan ‚ÄĚoman open" kanssa. Sama koskee nyt my√∂s jokakev√§isi√§ v√§litodistusta. Siit√§ emme olleetkaan viel√§ ehtineet tiedottaa, mutta niiden kirjoittaminen on joka kev√§t aloitettu t√§ss√§ maaliskuussa ja nyt p√§√§timme odottaa noiden suhteen hieman kev√§√§mm√§lle.

Tiedottelen tässä poksissa muuttuvista tilanteista sen mitä nyt yleensäkään pystyn niitä ennakoimaan, sillä osakseen tässä on nyt pakko elää ihan päivä kerrallaan. Tällaista tämä siis nyt on - toivottavasti ei kovin pitkään.

Mukavaa alkavaa viikkoa kuitenkin kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (12.3.2020)

Hei taas!

Lis√§√§ asiakaspalautteiden antia. T√§n√§√§n asennettiin vessaan k√§sipaperiannostelija. Samalla vessaan hankittiin iso uusi roskis jonne toivomme papereiden p√§√§tyv√§n 😊

Paperipyyheannostelija

Siisteysasioihin liittyen oli parissa palautteessa toivetta harjapakkien ja muidenkin hevosten varusteiden siisteyden suhteen. Toivottiin, että jokainen katsoisi lopetettuaan, että harjapakissa olevat tavarat olisivat siististi, suojat putsattuina ja kuolaimet kunnolla pestynä. Näin aina seuraavalla ratsastajalla olisi kiva aloittaa hoitaminen ja varustaminen. Tätä toivoisin kovasti itsekin ja vielä lisäksi tähän väliin muistuttaisin uudelleen myös siitä satulahuovan vaihtamisesta, sekin olisi hyvä vaihtaa tunnin jälkeen jos on likainen ja hikinen.

Tälläkin viikolla on vielä tupsahtanut muutamia palautteita ja nyt onkin hyvä aika hoksauttaa, että palautepoksi suljetaan viikonloppuna. Joten vielä ehdit halutessasi meille kirjoitella.

Tulevana viikonloppuna tallilla taas tapahtuu ‚Äď vuorossa on Ousan j√§rjest√§m√§t koulukisat. Karkelot starttaavat lauantaina klo 16, ja paikalla on aina hyvin varustettu kanttiinikin. Tulkaahan kaikki kannustamaan ratsukoita hyviin suorituksiin.

Mukavaa loppuviikkoa!

- Helena -


Helenan Poksi (7.3.2020)

Hei taas!

Keskiviikkona minulla aika lipui käsistä ja jouduin lopettamaan melkeinpä kesken lauseen, niin palailenkin asiaan nyt samantien.

Joten jatketaan palautteista. Satuloiden kirist√§misest√§ tallissa ja yleens√§kin hevosen hoitamisesta on tullut palautteita. Toivotaan, ett√§ kaikki k√§ytt√§isiv√§t hetken aikaa rapsutellakseen ja ‚ÄĚhellitell√§kseen‚ÄĚ hevosen kanssa ennekuin alkaa sit√§ varustamaan. Ja, ett√§ satulaa laitettaessa ei kiristett√§isi sit√§ vy√∂t√§ tallissa viel√§ kire√§lle ja n√§in hevoselle ei satuloimisesta tulisi ik√§v√§ mielleyhtym√§. Ja t√§m√§ on kyll√§ enemm√§n kuin totta! T√§m√§ kannattaisi kaikkien hoksata, sill√§ opetushevonen kohtaa illassa useamman eri ihmisen ja l√§hes joka ilta nuo ihmiset ovat taas erej√§. On luonnollista, ett√§ hevonen on varuillaan ja jos jokunenkaan kerta tulee hevoselle hermostunut olo tai satulavy√∂ kiristet√§√§n liian nopeasti, alkaa hevonen ennakoida ik√§v√§√§ tilannetta. Ja siksi opetushevoset aika monesti alkavat suhtautua karsinaan tulevaan ihmiseen hieman nyre√§sti ja ovat ‚ÄĚvaruillaan‚ÄĚ. Jos ihminen k√§ytt√§isi hetken aikaa ja kertoisi olemuksellaan, ett√§ tykk√§√§n sinusta ja kaikki on mukavasti osaisi hevonen rentoutua ja saataisiin kierre k√§√§ntym√§√§n toisin p√§in! Hevonen ei ihmisen tullessa odottaisi ik√§v√§√§ kokemusta, vaan uskaltaisi luottaa positiiviseen kokemukseen.

Tuohon liittyen meillä onkin nyt tulossa tämän kuun lopulla teoriakurssi, joka on itseasiassa asiakkaan toiveesta lähtöisin (su 29.3.). Idea ja siis tämä kurssi pohjautuu Katariina Alongin luentoon jonka hän piti viime marraskuussa Ruukin Maaseutuopistolla. Linda oli mukana tuolla luentopäivällä ja sai sieltä paljon tietoa ja myös ohjeita kuinka auttaa asiakasta joka itse arkailee tai pelkää hevosen hoitotilanteissa. Nuo hevosen kokemat hermostuttavat hoitohetket pohjautuvat nimittäin hirveän usein siihen, että hoitajaa itseasiassa jännittää ja hoitaja on itse hermostunut. Hän tartuttaa oman huolestuneisuutensa hevoseen ja lisää ahdistusta esim. kytkemällä hevosen niin lyhyellä narulla kiinni kalteriin, että hevosella jo riimu kiristää päätä. Joissakin tapauksissa voi olla jopa niin, että joku toinen seisoo tiukasti ryhtiasennossa ikään kuin uhkaavana hevoselle, jotta tämä ei uhittelisi ja toinen saisi harjata rauhassa. Tällaisissa tilanteissa ei ihminen tietenkään tarkoita hevoselle mitään pahaa/ikävää, mutta nyt jos jokainen hetken ajattelee asiaa, niin aika luonnolliselta tuntuu että hevosta moinen käytös alkaa pelottamaan. Ja hevosen uhitteluhan on pelkoreaktio. Ei nuo meidän heppakaverit silkkaa ilkeyttään uhittele. Ja siis nyt joka tapauksessa Linda on saanut asioista hyvästi syventävää tietoa ja tulee niitä jakamaan sitten tuolla teorialuennolla. Toivottavasti mahdollisimman moni sinne pääsisi tulemaan ja jos ei luennolle pääse, niin toivottavasti ainakin herää ajattelemaan tätä asiaa!

Muutamissa palautteissa toivottiin vaihtelua ratsuihin. T√§m√§ on my√∂s joka kev√§t esiin nouseva asia ja t√§h√§n oikeastaan joka vuosi vastaan samalla tavalla: te jotka haluatte vaihtelua, laittakaa toiveeksi ‚ÄĚvaihtelua‚ÄĚ tai kertokaa muuten vaan tallilla henkil√∂kunnalle ett√§ tykk√§isitte vaihtuvista ratsuista. Aika moni - minun k√§sitykseni mukaan suurin osa - ei halua kovin paljon vaihtelua. Suurin osa toivoo saavansa jonkin esim. kolmesta tai nelj√§st√§ itselle tutusta ratsusta. Ja nyt, jos olen v√§√§r√§ss√§, niin laitelkaapa tietoa asiasta tallilla ja osataan muuttaa linjaus. Mutta nyt siis menn√§√§n sill√§ ajatuksella, ett√§ vaihtelua enemm√§n kaipaavat kertoisivat sen tallilla heppatoiveeksi.

Ja lopuksi viel√§ voisin mainita, ett√§ eilen aamulla tulikin mukava palaute. Siin√§ kerrottiin ett√§ on kiva lukea t√§√§lt√§ poksista noista palautteista ja kiva huomata ett√§ asioihin my√∂s tartutaan. Kiitos t√§st√§, tuli hyv√§ mieli ja p√§iv√§ alkoikin hymyss√§ suin 😊

Mukavaa viikonloppua!

- Helena -


Helenan Poksi (4.3.2020)

Tervehdys!

Hiihtolomaviikko on alkanut tallilla mukavasti. Hepat saavat hieman kevyemm√§n ty√∂viikon ja teille asiakkaille, jotka ette ole reissuissa on ollut nyt tarjolla jos jonkinmoista teema- ja kurssituntia. Ja tietysti Poni potkii hinnoilla Hymiö Se onkin ollut kiva n√§hd√§, ett√§ noihin erikoistarjontoihin on heti tullut ilmoittautumisia. Vahvistaa sen, ett√§ ei turhaan kaikenlaista suunnitella ja p√§hk√§ill√§.

Palautteita olen edelleen lueskellut ja j√§sennellyt ajatuksia niiden suhteen. Useammassa palautteessa oli mainintaa, ett√§ maneesin v√§ist√§miss√§√§nt√∂j√§ tulisi kerrata. T√§m√§ on hyv√§ pointti ja mainitsinkin jo opettajille asiasta. Tuokin on j√§nn√§ juttu, ett√§ joka vuosi t√§m√§ asia nousee esille palautteissa ‚Äď miten voi olla, ett√§ me ei t√§t√§ itse muisteta. T√§ss√§ t√§ytyisi kyll√§ petrata. Kyll√§h√§n noita nimitt√§in olisi hyv√§ kerrata muutenkin pitkin vuotta.

Tänä vuonna nousi myös esille toiveita siitä, että muistutettaisiin kaikkia käyttäytymään rauhallisesti maneesin katsomossa. Ja sinne tultaessa! Joku kertoi, kuinka joku kerta kesken tunnin oli katsomon ovi käynyt ja isoäänisesti oli porukkaa tullut sisään ja paukauttanut oven kiinni. Hän itse oli ollut juuri suorittamassa estetehtävää siinä katsomon edustalla ja oli kyllä keskittyminen herpaantunut sekä tällä ratsastajalla, että hevosella. Eli muistetaan huomioida rauhallisuus aina mentäessä ja oltaessa katsomossa!

Yhdessä palautteessa muuten nostettiin esille hevosten taluttaminen ohjat kaulalla. Muisteltiin, että ennen vanhaan oli ohje, että ohjat aina pois kaulalta ennekuin talutetaan. Tuota palautetta lukiessani muistin kyllä itsekin tuon vanhan ohjeen ja aloin miettimään tilannetta. Varmistin sitten vielä henkilökunnalta mikä olikaan se syy miksi me ohjeistetaan taluttamaan ohjat kaulalla. Ja syynä oli se, että varsinkaan nuoremmat asiakkaat eivät keskity taluttamiseen ja ohjat roikkuvat ja sotkeutuvat hevosen jalkoihin. Ja samoin jos hevonen pääsee irti, sotkeutuu se heti maassa roikkuviin ohjiin. Eli meillä siis tarkoituksella talutetaan ohjat kaulalla.

Ja nyt huomaankin, että kello on taas jo hurahtanut ja minun täytyy siirtyä seuraavaan hommaan, joten palailen viikonloppuna/alkuviikosta asiaan.

Mukavan aurinkoista päivää kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (26.2.2020)

Tervehdys!

Viime viikonloppuna olikin tallilla hieman poikkeavaa toimintaa Hymiö Lauantain klo 13 ryhm√§ halusi pelata hevosjalkapalloa ja sunnuntaina oli Niemenrannan koululla laskiaisrieha, jossa Silveri oli talutusratsuna. Noista molemmista julkaisinkin jo kuvia viikonloppuna instassa ja fb:ss√§ mutta laitetaan nyt viel√§ pari kuvaa t√§nnekin.

Laskiaisrieha Hevosjalkapallo


Muilta osin on viikko sujunut normisti. Danituksen satula palasi tänään toppauksesta ja herran sairaslomakin on nyt ohi, joten illalla se nähdään jo työn touhussa.

Toivottavasti nyt klinikalla tehty diagnoosi vuohisnivelen tulehduksesta olisi paikkansa pitävä ja hoito olisi auttanut. Tuo diagnoosin tekeminen jäi nimittäin osittain arvailujen varaan, sillä Danitus oli oudossa paikassa niin pörhönä ja liihoitteli hienoa ravia eikä ontumisesta näkynyt häivähdystäkään. No, asia selvinnee seuraavien viikkojen aikana.

Palautteita on edelleen tipahdellut mukavasti mutta silti on edelleen toiveissa saada niitä reilusti lisää.

Tällä kertaa haluan nostaa esille palautteet, joissa käsitellään karsinoiden purumäärää. Tämän asian suhteen en voi muuta kuin todeta teidän olleen oikeassa. En edes oikein tajua, miten meillä oli jäänyt silmä sokeutumaan ja purumäärä vähenemään ihan liian vähäiseksi. Aivan nolottaa. Pääasia kuitenkin lienee se, että asiaa ollaan nyt korjaamassa. Karsinoiden purumäärää lisätään reilulla kädellä - pysyvästi.

Tämäkin tapaus kuvastaa sen, kuinka tärkeitä teidän palautteet ovat. Palautteiden pohjalta voidaan tehdä muutoksia ja korjata asioita joille oma silmä on jo sokaistunut.

Kiitos!

Palautteiden käsittely jatkuu taas ensi kerralla. Kovasti niitä lueskelen ja pyrin sisäistämään ajatukset.

- Helena -


Helenan Poksi (20.2.2020)

Tervehdys!

Asiakaspalautekyselyn linkit lähettiin teille toissa viikolla ja hyvin onkin jo alkanut palautteita tupsahdella. Toivottavasti teistä kuitenkin vielä tosi moni ehtisi meille sellaisen laittaa. Toivoisimme nimittäin saavamme palautteita mahdollisimman monelta.

Nämä palautteethan käydään meillä läpi hyvin tarkkaan. Analysoidaan ja tehdään vertailut aikaisempiin vuosiin ja käsitellään kevään aikana aina myös henkilökunnan kanssa. Eli laittakaa tulemaan ajatuksianne! Osaan esille nousseista ajatuksista otan kantaa myös tässä poksissa ja heille jotka ovat antaneet palautteensa omalla nimellään ja kysyneet jotain, laittelen ilman muuta vastausta suoraan sähköpostiin.

Yhdessä palautteessa puhuttiin kuinka harmittaa laittaa märkä satulahuopa hevoselle selkään ja tämän halusinkin nostaa esille nyt heti ekana. Palautteessa ehdotettiin satulahuoneeseen lämpöpuhaltimen laittoa kuivattamaan huopia, mutta sitä me ei voida satuloiden vuoksi tehdä. Huoneessahan on lattialämmitys ja lämmön nostaminen onnistuisi kyllä siis helposti, mutta satulat kärsivät turhasta lämmöstä. Ihan toimintamme alkuvuosina meillä kävi juurikin niin, pidimme huonetta lämpimänä ja satuloiden istuinosien saumat alkoivat ratkeilla. Satulatoppaaja minulle sitten kertoi, että tuo ratkeilu johtui liiasta lämmöstä.

Mutta huovan saisi mielellään aina vaihtaa! Meillä nimenomaan toivotaan, että asiakkaat vaihtaisivat huopia aina kun huopa on joko kostea tai muuten vaan likainen. Likaisen huovan saa heittää sinne loimikaapin pyykkikorin päälle ja puhtaita huopia on varustehuoneen isommassa arkussa. Jos ne ovat jostain syystä siitä loppuneet, niin henkilökunta hakee takahuoneesta lisää.

Toinen märkä asia mikä harmittaa on vessan märät pyyhkeet, ja ymmärrän kyllä hyvin! Henkilökunta koittaa huomata vaihtaa pyyhkeitä illan aikana, mutta jos ne ovat märkänä, saa niitä ilomielin käydä itsekin vaihtamassa. Puhtaita löytyy satulahuoneessa olevasta pienehköstä rottinkikorista ja likaiset saa nakata sinne samaiseen koriin kuin satulahuovatkin.

Pyykkiä pesemme mielellämme, eli omaa aktiivisuutta vaan noiden molempien suhteen!

Yhdessä palautteessa toivottiin vessapaperirullalle telinettä, ja tuo on nyt ostoslistalla heti kun käyn seuraavan kerran sopivassa kaupassa. Tämä on varmastikin niitä juttuja, että kun on jäänyt alkuun laittamatta on siihen ikään kuin niin tottunut ettei tule asiaa ajateltua. Mutta nyt siis, tulollaan on.

Pihan liukkaus nousi myös esille useammassakin palautteessa ja tähän en voi kyllä muuta sanoa, kuin että oikeassa olette. Liukasta on ollut ja kauheasti tarvitsisi hiekoittaa. Koitamme tehdä tämän kanssa parhaamme! Koko parkkialueen osalta on tilanne hankalampi kun hiekoitus vaatii traktorilla levityksen, mutta se kävelypolku siinä tallin vierustalla koitetaan nyt ehdottomasti pitää turvallisena ja toki satsaamme myös parkkipaikan hiekoitukseen aina mahdollisuuksien mukaan.

Mukavaa loppuviikkoa kaikille, palailen palautteisiin ensi viikolla.

- Helena -


Helenan Poksi (15.2.2020)

Tervehdys!

Tänään oli tallilla Ousan järjestämät estekisat. Startteja oli runsaasti ja muutama ensikertalainenkin joukossa. Kisat sujuivat hyvin. Itsekin kävin alussa jonkin aikaa menoa seurailemassa ja ilo oli hyviä suorituksia nähdä. Onnea kaikille sijoittuneille ja yleensäkin kaikille osallistuneille!

Kisakuva Kisakuva Kisakuva Kisakuva


Päivällä kävin myös tallilla suorittamassa ystävänpäiväarvonnan. Onnettarena oli Mari Siliämaa ja videon kuvasi Eija Jorma. Voittajaksi myssystä nousi Anna Lapinlahti, onnittelut Annalle.

Ja oli sitä alkuviikostakin jotain ihan uutta, eli heti maanantaina. Silloin aloitti uusi junnujen alkeisryhmä. Eka tunti oli sujunut hienosti ja tästä on hyvä jatkaa. Muuten viikko on sujunut normitapaan. Toki hevosten kanssa on ollut sen verran normista poikkeavuutta, että Danituksen kanssa käytiin klinikalla keskiviikkona. Sehän on ontunut toista etujalkaansa tässä jo hetken aikaa. Nyt jalasta hoidettiin vuohisnivel ja sen myötä saa Danitus lomailla pari viikkoa. Wendi oli torstai-/perjantaiyönä hieman nirhaissut jalkaansa ja saanut siihen haavan, jota hieman arkoi vielä perjantaina illallakin. Tänään se kuitenkin jo liikkui hienosti ja suoritti kisoissakin erittäin hyvin.

Mukavaa viikonloppua!

- Helena -


Helenan Poksi (9.2.2020)

Tervehdys!

Taas se on viikko vierähtänyt ja kevättä kohti mennään.

Tämä näkyy myös Ousan toiminnan alkamisena tälle vuodelle, viime viikonloppuna oli kivakavereiden talvirieha ja tulevana lauantaina on estekisat.

Kivakavereiden riehassa oli ohjelmassa keppihevoskisat ja pulkkaratsastusta. Tuo pulkkahomma onkin ollut jo aika vakiintunut juttu. En edes muista, kauanko sitä on pidetty. Ihan eka kerroilla siinä oli hepoista pulkan edessä Anna. Nykyään Silveri ja Paula. Silverillä ja Paulalla onkin molemmilla myös ajettu kärryillä, joten sinällään tuo on niille varmasti tutun oloista puuhaa. Kovasti oli riehassa porukkaa paikalla, ja ilmeistä päätellen selvästikin oli mukavaa. Ohessa olevat kuvat nappasi Henna Penttilä.

Kivakavereita Kivakavereita


Kysely

T√§ss√§ kev√§√§n kynnyksell√§ tulee my√∂s ajankohtaiseksi meid√§n joka vuotinen palautekysely. Eli laitamme teille kaikille viestill√§ linkin, jossa p√§√§sette laittamaan meille nimett√∂m√§n√§ palautetta kaikesta mahdollisesta. Ja kovasti toivomme saavamme teid√§n ajatuksianne, risuja, ruusuja, kehitysehdotuksia, kurssi-ideoita ‚Äď ihan mit√§ vain mieleenne p√§lk√§ht√§√§. Mik√§li toivotte palautteeseenne vastausta, niin laittakaa siin√§ tapauksessa omat yhteystietonne n√§kyville. Ja siis n√§m√§ linkkitekstarit laittelen tulemaan ensi viikolla.

Mukavaa viikonloppua!

- Helena -


Helenan Poksi (3.2.2020)

Tervehdys!

Vuoden 2019 suosikkihevosäänestys on nyt päättynyt. Kovasti se Silveri vaan pitää pintansa kärjessä, nyt kuitenkin jaetulla 1-tilalla Julian kanssa. Kolmennelle tilalle tulivat tasaäänin Paula, Tessika ja Beko. Kaikki hepat saivat jälleen ääniä, mikä onkin aina todella ihanaa huomata!

Yksi teist√§ oli jopa muistanut √§√§nell√§√§n meilt√§ kev√§√§ll√§ pois muuttanutta Afrikaa. Afrikasta olenkin n√§hnyt t√§ss√§ pitkin vuotta paljon kuvia instagramissa. Neiti n√§ytt√§√§ saaneen upeasti massaa ja kuvien pohjalta pystyy kyll√§ my√∂s n√§kem√§√§n kuinka hienosti Afrika viihtyy uudessa kodissaan Hymiö

Suosikkihevosta äänestäneiden kesken arvottiin palkinnoksi HV Polon urheilukassi. Onnetar nappasi kasasta Saija Mustolan nimen. Onnea voittajalle!

Kuluneiden viikkojen luistelukenttä tarhassa on nyt onneksi hautautunut lumipeitteen alle. Hanki narskuu kavion pohjissa ja houkuttaa taas selvästi heppoja piehtaroimaan. Aamulla sainkin napattua kuvan Elarista heti ulospääsyn jälkeen.

Elari

Mukavaa viikonalkua kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (22.1.2020)

Tervehdys!

Tammikuu etenee mielenkiintoisella tavalla, vett√§ sataa ja tuulee niin ett√§ meinaa tukka l√§hte√§ p√§√§st√§Hymiö Tallin parkkipaikka on kuin luistelukentt√§ ja siit√§ voinette sitten hyvin kuvitella millainen heppojen ulkoilutarha on. Se ei paljon naurata, tosin onneksi hepoilla on hokit ja neh√§n kyll√§ antavat aikas hyv√§n pidon. Toisaalta taas n√§m√§ tuuliset kelit aiheuttavat monesti sen, ett√§ koko lauma laukkoo hullun lailla ymp√§riins√§, kuulevat mielest√§√§n ‚ÄĚm√∂rk√∂jen‚ÄĚ huminaa mets√§ss√§. Eilen kun menin aamup√§iv√§ll√§ tallille oli etupihan penkit lent√§neet tuulessa melkein parkkipaikalle asti, eli kyll√§ tuolla aikalailla outoa kolinaa kuuluukin.

No ehkäpä tämä on kuitenkin kivempaa kuin paukkupakkaset. Jokunen teistä varmaan muistaa senkin talven kun pakkasta oli päälle kaksikymmentä viikosta viikkoon. Tallin mönkijäkin joutui asustamaan sisällä. Aina iltavuoron lopussa henkilökunta ajoi sen sisään tallin käytävälle yöksi ja päivällä sitä käytettiin extrana, ihan siksi että hieman lämpenisi. Ei niissä pakkasissa sinällään mitään ikävää ole, mukavia nekin, mutta ehdottomasti pieninä annoksina. Siinä alkaa hymy hyytyä jos pakkanen jatkuu ja jatkuu.

Heppojen kannalta tammikuu on alkanut ihan normitavalla, tätä sääilmiötä lukuun ottamatta. Ultraboykin on nyt päässyt eka kertaa kokemaan ulkoilua talvella. Sehän tuli meille huhti-/toukokuussa 2018 ja sillä murtui se jalka loka-/marraskuun vaihteessa 2018. Murtuneen jalan kanssa se sitten oleili tallissa aina toukokuulle 2019 asti, käväisten vain muutamia kertoja siinä etupihan pikkutarhassa. Joten kaikki tämä pimeä ja kylmä on sille uutta. Luntakaan se ei kovin ole aikaisemmin päässyt näkemään, sillä sehän tuli Suomeen vasta muutama viikko ennen meille tuloa.

Bekolle on kaikki myös ollut hieman uutta tänä talvena. Beko tuli Liettuasta suoraan meille viime keväänä, joten eka talvea sekin täällä pohjoisessa nyt elelee.

Mielenkiinnolla j√§√§n odottelemaan millaiseksi t√§m√§ keli t√§st√§ etenee helmikuuhun siirrytt√§ess√§Hymiö

- Helena -


Helenan Poksi (12.1.2020)

Tervehdys!

Taas se on aika suosikkihevos√§√§nestyksen. Kuka muistaa kuka oli viime vuoden √§√§nestyksen voittaja?. No Silverih√§n se. Ja ent√§p√§ sit√§ edellisen vuoden?. No Silverih√§n se oli silloinkin 😊 Eli Silveri on tosiaan voittanut kaksi kertaa putkeen. Sit√§ aikaisemmin ei ole koskaan kukaan ollut ykk√∂sen√§ useampana vuonna per√§kk√§in. Itselleni noiden √§√§nestyslippujen l√§pik√§ymisess√§ on kuitenkin ollut mahtavinta se, ett√§ joka vuosi on jokainen heppa saanut √§√§ni√§. Tuo on hyvin t√§rke√§√§, kertoo siit√§ ett√§ kaikilla hepoilla on se ‚ÄĚoma paikkansa‚ÄĚ ja omat asiakkaat, jotka tykk√§√§v√§t niill√§ ratsastaa. Ja n√§kyyh√§n tuo toki my√∂s hevostoiveissa ja siin√§, ett√§ harvoin on asiakas tyytym√§t√∂n toimistossa kuultuaan kyseisen p√§iv√§n ratsunsa.

Tämän vuoden äänestys on siis nyt käynnissä, muistakaahan kaikki äänestää sitä omaa suosikkianne.

Tässä vuoden alussa tulee itsellä muutenkin aina hieman katsottua kuluneeseen vuoteen. Toki tuo tulee jo ihan kirjanpidollisestikin, kun mennyt vuosi laitetaan pakettiin ja tehdään tilinpäätös, mutta samalla tulee kelattua muutoinkin vuoden juttuja. Tänä vuonnahan tallille tuli ihan alkuvuodesta Julia ja keväällä sitten Beko ja noihin molempiin ollaan kyllä todella tykästyneitä. Henkilökunnan osalta muutoksena tuli se, että Henna aloitti koulun ja Oona tuli Hennan tilalle. Oona oppikin talon tavat todella nopeasti ja tätä kirjoittaessani aloinkin vielä miettimään, että onko Oona tosiaan ollut vasta vuoden? Ja niin se on, Oona aloitti työt 8.1.

Menneenä vuotena saatiin myös toteutettua onnistuneesti muutamia uusia kurssi-ideoita ja paljon jo aikaisemmilta vuosilta tuttuja juttuja. Kokonaisuutenaan voisi vuotta pitää oikein onnistuneena.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

- Helena -


Helenan Poksi (6.1.2020)

Tervehdys!

Niin se hurahti uusivuosikin ja ollaan jo Loppiaisessa. On aika purkaa joulukoristeet ja viedä kuusi pihalle. Tallilta vaihdoinkin jouluverhot pois eilen ja samassa keräsin ne muutamat joulukoristeet. Joulukuusen hävittämisestä tuleekin mieleeni tässä nyt mainita, että me ei haluta niitä tarhaan hevosille. Tänä vuonna on nimittäin taas jo tullut muutamia kysymyksiä asiasta tullut. Ajatushan on ihana, kiitokset siitä, mutta kyllä nuo sisällä useamman viikon seisseet kuuset on jo niin kuivia että eivät ole enää hyviä hevosille jyrsittäviksi.

Uusi vuosi meni hevosten osalta rauhallisesti. Silloin päivällä oli ne muutama pikku maastolenkki ja sen jälkeen koko porukka jäi lepäilemään sisälle. Heinää jaettiin kaikille reilusti ja radio soi pienellä koko illan. Me käytiin sitten yhdeksän aikoihin antamassa ruuat ja tarkistamassa tilanne ja sama kierros käveltiin puolenyön aikaan. Pauketta oli pihalla reilusti, mutta tuo kivitalli onneksi aikalailla eristää tuollaisenkin melun. Aatto siis sutjahti leppoisasti.

Silloin uudenvuoden päivänä oltiin sitten taas Karin kanssa illalla ottamassa hevosia sisään ja silloin oli hieman hankaluuksia. Lauma oli aika hössönä ja laukkaili ympäriinsä ja syykin selvisi hyvin pian: jotkut ampuivat edelleen raketteja. No saatiin me ne hepat tietysti sisälle ja suht koht rauhallisesti. Osa piti käydä taluttamassa ja jopa Elari seisoskeli etäällä uskaltamatta tulla tallin ovelle. Tuo on harmi, ja pätee niin monessa asiassa että muutama ihminen pilaa mukavan asian koko porukalta.

No mutta sep√§ siit√§. Joulu ja vuodenvaihde on nyt selvittyn√§ t√§lt√§ er√§√§ ja katseet jo kohti hiihtolomaaHymiö

Mukavaa Loppiaista kaikille!

- Helena ->> Lue 2019 pokseja
<< Takaisin